Premier Gerrit Schotte van Curaçao.

(nu.nl)-Demissionair premier Gerrit Schotte van Curaçao verzet zich tegen de ’staatsgreep’ die volgens hem momenteel wordt uitgevoerd. Hoewel er een nieuwe minister-president is benoemd, blijft Schotte zitten, zo meldt nu.nl.

Hij heeft voor de loop van zaterdagavond een ministerraad bijeen geroepen. Zijn ministers steunen Schotte en willen niet opstappen, maar aanblijven tot 19 oktober als er parlementsverkiezingen zijn.

Het plein in Fort Amsterdam waar Schotte kantoor houdt is afgesloten voor publiek. Er zijn nog ruim honderd demonstranten en pers, maar de politie wil dat iedereen van het plein vertrekt.

Nederland

Schotte heeft vanuit zijn werkkamer een interview gegeven aan de Venezolaanse tv-zender TeleSur. Daarin stelt hij dat Nederland wellicht achter de ’staatsgreep’ zit.

Leider van coalitiepartij Pueblo Soberano Helmin Wiels zegt zeker te weten dat Nederland haar invloed wil vergroten op Curaçao en daarom een nieuwe regering ‘heeft laten installeren’. Hij wil de nieuwe minister-president Stanley Betrian laten arresteren.

Nieuwe regering

Betrian geldt op het eiland als een ervaren bestuurder. Hij was eerder gezaghebber van Curaçao en gedeputeerde van Financiën. Net als de andere ministers is Betrian niet uitgekozen als partijpoliticus, maar als deskundige.

Sinds 2 augustus is het kabinet van Schotte demissionair. Op 19 oktober zijn er nieuwe parlementsverkiezingen. Maar een meerderheid van het parlement wilde toch een interim-kabinet. Naast de minister-president zijn er maar drie andere ministers benoemd. Deze tussenregering moet onder meer de banden met Nederland en de financiële situatie op het eiland verbeteren.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.