Eerste besmetting betreft een kind van 7 jaar….

Het eerste geval van de zeer besmettelijke Delta-variant van het Coronavirus is in Suriname vastgesteld. In Suriname is in de laatste golf van Coronagevallen vooral de Manaus-variant zeer actief geweest. De Delta-variant van het coronavirus is op dit moment de besmettelijkste variant in de wereld en is reeds in meer dan 131 landen vastgesteld. Deze Covid-19 variant heeft de overhand in zowel Nederland als de VS.

Dit eerste Surinaamse geval is een 7-jarig kind dat op 9 juli van vakantie terug kwam uit Nederland. De vader was in Nederland ziek geweest en was daar positief getest. Drie dagen na aankomst in Suriname vertoonde het kind klachten en werd onderzocht. Men nam een swab af voor een Corona PCR-test.

Gezien haar recente bezoek aan Nederland werd haar positieve sample geplaatst bij de surveillance samples voor nader onderzoek op Corona varianten. De andere familieleden van het kind zijn ook onderzocht en bij geen van ze werd het virus aangetoond. Er zijn dus geen tekenen van verdere besmetting. 

Door goede isolatie en quarantaine van de huisgenoten en contacten is het dus bij deze patiënt gebleven.

In Suriname kan alleen vastgesteld worden dat iemand wel of geen Covid-19 heeft. Om na te gaan om welke variant het specifiek gaat is speciaal onderzoek nodig. Het laboratorium van de Erasmus Universiteit in Rotterdam helpt hiermee en doet dit kosteloos voor Suriname.

Komende zaterdag zal weer een selectie worden verstuurd over de weken van 11, 18 en 25 juli, inclusief een aantal cases van deze week. De samples worden geselecteerd volgens WHO-criteria met extra aandacht voor gevallen die net uit het buitenland komen, ernstig zieke volledig gevaccineerden of ernstig zieke kinderen. 

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt nogmaals de winst en noodzaak van het vaccineren tegen Covid-19. Met de aanwezigheid van de Delta-variant in Suriname, is het nu ten zeerste aangeraden om zich te vaccineren en te houden aan alle preventieve maatregelen om ernstige ziekte te voorkomen en de verspreiding tegen te gaan.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.