Paul Somohardjo.

PARAMARIBO- Delen binnen de Surinaamse gemeenschap zijn lovend over de wijze waarop  Pertjajah Luhur (PL) leider Paul Somohardjo zijn toespraak gisteren heeft gevoerd tijdens de eenheidsmanifestatie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. De toppoliticus kreeg later op de avond tijdens een party in het PL centrum veel positieve reacties van niet partijgenoten die op bezoek kwamen en geënthousiasmeerd waren geraakt door zijn woorden.

GFC Nieuws peilde enkele meningen. De meerderheid is van oordeel dat de kernboodschap van verzoening, vergeving en het belang van vooruitgang van Suriname, zeer goed is ontvangen.

De PL topman sprak onder meer over de lessen die hij heeft geleerd van zijn goeroe, de legendarische Johan Adolf Pengel.  ”Al houden wij niet van elkaar, als het om Suriname gaat moeten wij bereid zijn om elkaar te omhelzen”, zei Somohardjo op emotionele toon toen hij op het podium stond. Een advies van Pengel dat hij nimmer is vergeten en hij in de praktijk ten uitvoer wil brengen, zo zegt hij.

Bovendien haalde hij aan dat zelfs Jules Wijdenbosch en Desi Bouterse op een gegeven moment grote tegenpolen waren van elkaar, maar in het belang van de eenheid zijn ze nu weer bij elkaar. Dit geldt ook voor groot ondernemer Dilip Sardjoe . “Ook Sapoen en  Somohardjo waren tegenpolen evenals Moestadja en Somohardjo. En wat dacht u van Bouterse en Somohardjo. Grotere tegenpolen waren er niet. Maar in het belang van onze natie zijn wij nu een geworden. Wij houden allen van Suriname”, klonk het uit de mond van de PL voorman.

“De heer Somohardjo heeft tijdens de massabijeenkomst een vrij duidelijke boodschap gegeven aan de gemeenschap. Het belang van Suriname moet primair zijn. En daarvoor is de onderlinge vrede  van groot belang. Verzoening, vergeving, verdergaan en de amnestiekwestie achter ons laten, zijn daarvoor meer dan een noodzaak. Hij sprak vol emotie, duidelijk vanuit zijn hart. En dat is mij en vele anderen goed bevallen. Het heeft mij diep geraakt”, zegt een persoon die overigens niet gelieerd is aan een politieke partij.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.