De Ware Tijd – Ondanks de crisis in Europa zijn de geldovermakingen uit deze omgeving tot nu toe minder zwaar gekelderd dan verwacht. De directeur  van de Surichange Bank (Stanley Mathoera) bevestigt dat. Ook de heer Ramon Hooplot van Western Union heeft deze conclusie getrokken.

Surinamers in het buitenland blijven hun familie in Suriname steunen door geld te sturen. Deze cijfers zijn zowel 2011 als de eerste helft van 2012 bijna gelijk gebleven. Wel nam de hoogte van de bedragen per transactie af. Waarschijnlijk komt dat doordat de kosten in Nederland omhoog zijn gegaan.

Volgens de Wereld Bank stroomt er gemiddeld 120 miljoen US dollars op jaarbasis vanuit het buitenland naar Suriname. Uiteraard is dat afkomstig vanuit legale kanalen.

Surinamers steunen familie in het buitenland

Een verrassende trend is sinds het begin van 2012 zichtbaar: er zijn Surinamers die hun familie in het buitenland financieel steunen. Het gaat om een klein percentage, maar het is een zeer opvallende ontwikkeling. Waarschijnlijk gaat het om ouders die hun kinderen in Nederland steunen. Die kinderen zijn meestal voor een studie naar Nederland vertrokken.