door Robin Rosario

PARAMARIBO – Arme landen die lid zijn van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) krijgen tijdens de Olympische Spelen een wildcard waardoor zij toch kunnen deelnemen aan de spelen. Zo heeft Suriname ook een wildcard gekregen voor London. Robby Buth, sportdeskundige en zweminstructeur, die in 1992 aanwezig was bij de Olympische Spelen in Barcelona zegt in gesprek met GFC Nieuws dat het een gelegenheid is voor de atleten om ervaring op te doen en hun tijden te verbeteren.

Er zijn uitschieters zoals Anthony Nesty (goud) en Letitia Vriesde (zilver) bij verschillende andere gelegenheden van de Spelen. Toen werd ook gesteld dat het echocentrum van het negroïde ras te hoog ligt en daarom die nooit zwemkampioen kon worden. Nesty heeft dat afgestraft. Zo heeft een Afrikaan ook de marathon in een recordtijd gelopen terwijl men altijd van het standpunt uitging dat Afrikanen geen lange afstandsloper zijn.

Buth wilde niet diep ingaan op de minder goede prestaties die de Surinaamse atleten en zwemmers hebben neergezet in London maar zegt dat de overheid en de verschillende bonden bij elkaar moeten komen om de atleten en zwemmers betere prestaties te laten leveren. Hij haalt Jamaica aan waar de atleten in London hebben bewezen de sterkste te zijn op de korte afstanden (100, 200 en 400 meter sprint). Als lid van de CARICOM zou Suriname een sportovereenkomst kunnen sluiten met Jamaica om sporters daar te laten trainen.

Hij vertelt de hoop uit te spreken dat met de komst van de CARICOM sportacademie in Suriname de sporters en instructeurs meer opleidingen zullen krijgen om betere prestaties te leveren. Tenslotte zegt hij dat de president die als voormalige voorzitter van de CARICOM de leden zover heeft gekregen de academie in Suriname te laten opzetten, haast ermee moet maken voor zijn ambtstermijn voorbij is.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.