Het boek “Dynamiek in de politiek deel 4 van Hardeo Ramadhin” is al op de Surinaamse markt. Ik zal delen uit dit boek regelmatig in de nationale pers publiceren. De lezers kunnen de cijfers van de afgelopen verkiezingen weer lezen en daardoor ook een gezonde politieke discussies voeren en niet in de ruimte praten. In dit artikel zal ik de politieke partij Pertjajah Luhur aan de orde stellen. De Pertjajah Luhur behaalde in combinatieverband met de ABOP landelijk slechts één(1) zetel in Commewijne. Zonder de steun van de ABOP( met 1.050 stemmen) in Commewijne  was de Pertjajah Luhur op 25 mei 2020 van het politieke toneel verdwenen. De 78 jarige voorzitter van de Pertjajah Luhur ( 2-5-1943) is een doorzetter. Voor de verkiezingen van 25 mei 2020 had de voorzitter van de Pertjajah Luhur, de heel Paul Slamet Somohardjo, aangekondigd dat 25 mei 2020 zijn laatste politieke  ronde zou zijn. Een jaar na de verkiezingen van 25 mei 2020 is de voorzitter van de Pertjajah Luhur politiek  actiever geworden  en hij is nu bezig landelijk 60  “Buurtwinkels” van de grond te krijgen. Hij verzekert de consument dat hij  de levensmiddelen ± 10% goedkoper op de markt zal brengen. Ik hoop niet dat ambtenaren ( ik ken de politieke cultuur  van de Surinaamse politici) ingezet zullen worden  om tijdens kantooruren in de Buurtwinkels te zitten. Wij hebben het Surinaamse volk beloofd dat wij de corruptie gaan bestrijden. Laten wij daadwerkelijk inhoud geven aan datgenen wat wij (politici) het Surinaamse volk (kiezers) plechtig beloofd hebben. In dit artikel zal de Pertjajah Luhur op de politieke tafel geplaatst worden.

Pertjajah  Luhur voorzitter heeft veel tegenslagen gehad ( tussen 2015 en 2020)                       In 2020 was de Pertjajah Luhur alleen de verkiezingen ingegaan. De voorzitter  van de Paarse Partij heeft alles gedaan om het Nieuw Front te splitsen ( bossen). Het is de NDP toch gelukt om de PL zover te krijgen dat zij alleen de verkiezingen ingaat. Wat voorspeld was is ook uitgekomen. Na de verkiezingen van 2020 is de PL in zee gegaan met de NDP. Na een paar jaren werd de Pertjajah Luhur door de NDP bedankt. Ik zal niet dieper op deze materie ingaan. In 2015 werd een groot front (V-7) gevormd tegen de NDP. De V-7 werd opgericht ( bestond  uit de VHP, NPS, SPA, DA-91, PL, KTPI en BEP).Terwijl men bezig was met onderhandeling ( praten) ,werden de heren Waldi Nain en Willy Soemita stilletje uitgenodigd om koffie te gaan drinken op Leonsberg bij de grote politieke baas van de NDP. Mijn vriend Waldi moet niet boos worden. Wat Waldi en Willy bij de NDP wilden, hebben zij niet gekregen en zij zijn toen beland bij de AC (ABOP). Het politieke eindresultaat op 25 mei 2015 was voor deze heren Waldi en Willy 0,0-zetel.

In V-7 verband behaalde de PL 5 zetels( zie tabel 2). Enkele dagen na de verkiezingen van 25 mei 2020 begon de koehandel bij de Pertjah Luhur. De gekozen DNA-leden van de PL, de heren mr. Raymond Soeharto Sapoen en de heer D. Chitan zijn gemigreerd naar de Paarse partij ( zij werden politieke migranten). Ook de politicus Noersalim is verhuisd. Verschillende rechtsprocessen zijn geweest tegen de heren Sapoen en Chitan, maar de Paarse Partij ( met ondersteuning van de voorzitter van CHS en DNA) heeft alles in het werk gesteld om deze twee heren in De Nationale Assemblee te behouden tot de verkiezingen van 25 mei 2020. De politieke geschiedenis van Suriname heeft uitgewezen dat politieke overlopers ( politieke verraders) niet lang in de politieke arena blijven. De kiezers rekenen met hen af. Enkele maanden voor de verkiezingen van 2020 is ook de heer William Waidoe gemigreerd naar de NDP.  

Hardeo Ramadhin

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.