Hardeo Ramadhin.

Over twee jaren en 56 dagen gaan de kiezers weer naar de stembus. De kiezers krijgen weer de gelegenheid om op politieke partijen (of op politieke combinaties) te stemmen die Suriname naar grotere hoogte moet brengen. Vaak hoor ik politici zeggen dat wij nauwelijks drie jaren in het machtscentrum zitten (doelende  op de periode 2010-2013) en anderen tien jaren achter elkaar niet veel uitgevoerd hebben.

Ik zal de periode 1980-2015 (±36 jaar) weer voor de geest halen. Wij moeten onze geschiedenis op de correcte wijze aan onze jongeren overdragen. Wij zijn nu in 2013 en ik neem aan dat deze regering tot 2015 het land gaat besturen. Wij zijn geen vreemdelingen in Jeruzalem. De afgelopen jaren hebben het Nieuw Front en de militairen (later de NDP) het land bestuurd.

Militairen /NDPJaren NF plusJaren
25 feb. 1980 – 25 jan.  1988±825 jan. 1988- 29 dec. 1990±3
29 dec. 1990 – 16 sep. 1991±116 sep.1991-14 sep. 1996±5
14 sep. 1996 – 20 sep. 2000±414 aug .2000- 11 aug .2010±10
11 aug. 2010 – aug 2015±5
Periode 1980-2015= ± 36 jaar±18 jaar Periode 1980-2015= ± 36 jaar ± 18 jaar

Als wij de balans goed opmaken dan blijkt uit deze historische cijfers dat Suriname door zowel de NDP (plus) als het NF bestuurd is geworden. Over de verrichtingen zal ik in dit artikel niet hebben. Elke regering heeft geprobeerd met de mogelijkheden en middelen die zij hadden het beste van het land te maken. Wij hebben een tijd gehad in Suriname, in de jaren 1990 dat docenten van middelbare scholen uitgerekend US$ 50 per maand verdienden. Wij hebben een tijd gehad dat wij voor pakketten (suiker, aardappelen) in de rij moesten staan. Wij hebben een tijd gehad dat wij voor benzine in de rij moesten staan. Wij hebben ook  een tijd gehad dat een leraar in 2000 een salaris had van Sf 1.800.000,00 per maand .Gelukkig zijn de drie nullen verdwenen en de inflatie is de afgelopen 13 jaren niet op hol geslagen. Wij hebben gelukkig die periode afgesloten.

Gunstige economische groei en verkwistend beleid

De afgelopen drie jaren zit de regering op een diamanten bank. De goudprijs is omhoog gegaan. Staatsolie heeft goed geboerd omdat de benzineprijs is gestegen. De government-take brengt ‘hele hela’ geld voor de staat Suriname op. Volgens sommige deskundigen brengt deze extra belasting ruim SRD 800.000.000,00 per jaar op. Wat een inkomsten voor de staat. Wij zien ook dat er aardig wat gestrooid wordt met staatsfinanciën. Deskundigen hebben al alarm geslagen dat er op dit ogenblik ruim 7000 nieuwe cambio’s zijn bijgekomen. Elke handelszaak, vooral die de laatste jaren van het buitenland zijn gekomen, bouwen grote panden en de leningen moeten met Amerikaanse dollars afgelost worden. Kapitaalvlucht viert op dit ogenblik in Suriname hoogtij.

Terwijl wij zoveel extra inkomsten hebben, zien wij anderzijds geen geweldige werkgelegenheid voor onze landgenoten die hier geboren zijn. De nieuwe handelaren uit Azië nemen hun families mee en de Surinamers (onze kinderen) moeten voor een groot deel werk zoeken bij Surinaamse bedrijven of bij de overheid.

De nieuwe combinatie?

Dit kiesstelsel dwingt politieke partijen om in groter verband de verkiezingen in te gaan. Op 25 mei 2015 moet het politiek roer overgenomen worden om een einde te maken aan het verkwistend beleid van deze regering. Ik roep het Nieuw Front (VHP, NPS, SPA en DA-91) op om nu gesprekken te voeren met de BEP en de Pertjajah Luhur om in 2015 gezamenlijk de verkiezingen in te gaan. In de politiek moeten wij niemand uitsluiten, als je tenminste de regeermacht langs democratische weg wil overnemen. Mannen als Ch.Santokhi, G. Rusland, G. Castelen en W. Jessurun hebben genoeg wijsheid en politieke ervaring om deze gesprekken te voeren. Zij moeten met een agenda gaan onderhandelen.

In de politiek is het altijd “geven en nemen”. De NDP heeft in 2010 goed onderhandeld. De PALU heeft voor een tweede zetel in Coronie gezorgd voor de Megacombinatie en de NDP geeft een zetel cadeau aan PALU in Paramaribo. Meneer Ramnandanlal van PALU die zoveel analyses  geeft, heeft in Paramaribo slechts 403 stemmen behaald. Nieuw Suriname heeft voor een zetel in Nickerie gezorgd voor de Mega Combinatie en de NDP geeft Nieuw Suriname een zetel cadeau in Paramaribo. Meneer Harish Monorath van Nieuw Suriname heeft in Paramaribo 762 stemmen behaald. De KTPI heeft een zetel van de Megacombinatie in Paramaribo cadeau gehad. De heer Wangsabesari van de KTPI kreeg 462 stemmen. De KTPI heeft  ervoor gezorgd dat de Megacombinatie landelijk met ruim 5000 á 6000 stemmen is gegroeid.

Lering trekken uit de fouten

Ik merk vaak dat bepaalde politici niet willen snappen dat in de politiek het principe van geven en nemen een belangrijk beginsel is om politieke successen te boeken. De NDP had vanaf 2005 een strategie ontwikkeld om het Nieuw Front uit elkaar te laten vallen, wat ook gelukt is. De Pertjajah Luhur is alleen de verkiezingen ingegaan en het resultaat ligt daar. Ik ga niet dieper in op deze materie. Ik wil geen wonden openmaken om de eventuele onderhandelingen  te dwarsbomen, maar zij die de vergaderingen op “de Berm” (vooral in de periode 2005 en 2010) goed gevolgd hadden , weten heel goed op welke politieke leiders de pijlen toen gericht waren. Die twee politieke leiders zitten nu bij de combinatie en de pijlen zijn intussen begraven.

De bekende uitspraak van de voorzitter van de NDP was: “Oom Ro, U slaapt in uw pyjama en de twee politieke leiders (bondgenoten) doen wat zij met U willen”. Meneer Jagernath Lachmon heeft ons altijd geleerd dat je je nederig moet opstellen in de politiek. Nederig zijn betekent niet dat je onderdanig moet zijn. Ik wil de politieke leiders van het Nieuw Front oproepen om zo snel mogelijk de onderhandelingen met de BEP en de Pertjajah Luhur te starten. Politieke durf moet aan de dag gelegd worden.

Hardeo Ramadhin

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.