Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » De meerwaarde van vlees in een gezonde voeding

De meerwaarde van vlees in een gezonde voeding

De nieuwe voedingsdriehoek, een handleiding voor gezond eten, bevestigt dat vlees past in een gezonde voeding. Er wordt aangeraden om af te wisselen tussen rood vlees, gevogelte, vis, ei, peulvruchten en andere plantaardige vervangproducten.

Vlees brengt belangrijke voedingsstoffen aan

Vlees is een waardevolle bron van hoogwaardige eiwitten en een hele reeks vitaminen (B1, B3, B6 en vooral ook B12) en mineralen (ijzer en zink). Zij dragen samen bij aan de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen maar ook aan het onderhoud van de spiermassa, het zenuwstelsel en het immuunsysteem op latere leeftijd. Deze voedingsstoffen zijn niet in dezelfde mate aanwezig in andere voedingsmiddelen.

Veel vlees eten is niet nodig maar vlees helemaal uit de voeding schrappen en niet goed vervangen kan aanleiding geven tot voedingstekorten. Zeker bij groepen die al meer risico lopen op tekorten aan ijzer, zink en vitamine B12, zoals jonge kinderen, jonge en zwangere vrouwen, ouderen, mensen die heelkundige ingrepen hebben ondergaan ter behandeling van obesitas maar ook bij vegetariërs en veganisten.

Vitamine B12, een bijzondere vitamine

Vitamine B12 draagt bij tot de vorming van rode bloedcellen en de normale werking van het zenuwstelsel en immuunsysteem. Vitamine B12 komt voor in verschillende vormen maar de enige vorm die bruikbaar is voor de mens is enkel terug te vinden in dierlijke producten zoals vlees.

Een stukje mager vlees van 100 g bevat 1,5 µg vitamine B12 en vult daarmee 60 % van onze dagelijkse benodigde hoeveelheid vitamine B12 in. Een glas (150 ml) halfvolle melk bevat 0,3 µg vitamine B12 en levert zo’n 12 % van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B12.

Veganisten die vlees en andere dierlijke producten uit hun voeding schrappen, moeten hun voeding aanvullen met supplementen om gezondheidsproblemen door vitamine B12-tekort te vermijden.