Een langdurig verblijf op de maan kan schadelijker zijn dan gedacht. Het poederachtige maanstof is schadelijk, vooral voor de longen.

Dat stelt een internationaal team van wetenschappers, onder wie Wim van Westrenen van de VU.

De onderzoekers hebben een inschatting gemaakt van de gezondheidsrisico’s van een langdurig verblijf op de maan. Daarbij is vooral gekeken naar de rol die het poederachtige maanstof daarbij speelt. Verreweg het schadelijkst zijn de stofdeeltjes voor de longen.

Astronauten hebben weliswaar een beschermend pak aan, maar dat kan niet voorkomen dat er fijne, scherpe stofdeeltjes in verblijfsruimten terechtkomen – zoals de Apollo-astronauten destijds constateerden. Het maanstof kan diep de longen binnendringen en gezondheidsproblemen veroorzaken – van ontstekingen tot kanker.

Door de inwerking van protonen en uv-straling op het onbeschermde maanoppervlak zou het fijne maanstof zelfs nog schadelijker kunnen zijn dan aardse tegenhangers als asbest en vulkaanstof.

En omdat de stofdeeltjes op de maan zo scherp zijn, zijn ze ook schadelijk voor huid en ogen. Volgens de wetenschappers is verder onderzoek nodig – liefst ter plaatse – om de risico’s van het maanstof in kaart te brengen. Maar het lijkt erop dat de gezondheidsrisico’s van een langdurig verblijf op de maan niet onderschat mogen worden.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.