Wie zijn energie niet goed kan beheren, zal een stagnatie in haar economie constateren. De oorlog in Oekraïne zal voorlopig nog voortduren alsook de boycot dat is ingesteld tegen de Russen. We zien dat de Russen nog nooit eerder zoveel olie hebben verkocht als in deze periode, zelfs meer dan toen er geen oorlog was. Dat komt doordat de Russen alle prijzen droppen op de internationale markt en grote mogendheden zoals China en India maken daar gretig gebruik van.

We hebben verder gezien dat de boycot tegen Rusland niet helpt en dat de G7 landen samen met de Europese Unie willen komen tot  een olie prijsplafond (van 60 US dollar per vat) wat betekent dat ze een maximumprijs willen vaststellen voor de olie uit Rusland. Aan wie dan hoger gaat dan de vastgestelde prijs, zal geen medewerking worden verleend.

Deskundigen stellen dat we uiteindelijk gaan zien dat deze werkwijze niet gaat helpen want olie wordt gekocht door tussenkomst van olie brokers die het dan doorverkopen  naar de Europese landen zogenaamd met een andere merk. Overigens heeft Rusland ook gezegd dat ze ervoor zorgdraagt dat geen van de landen die mede participeert aan die ‘oil cap price’, van olie zal worden voorzien door Rusland. China en India hebben al duidelijk gemaakt dat zij niet zullen meewerken aan deze vorm van boycot.

Ook hebben we gezien dat in die oliesector veranderingen zullen komen binnen afzienbare tijd. Olie wordt namelijk verhandeld in Amerikaanse dollars wat ervoor zorgt dat die dollar sterk blijft op die internationale markt. Deze overeenkomst met de Arabieren is sinds de jaren ‘70 gemaakt.

We zien dat de Arabieren een wijziging daarin willen en willen afstappen van ie dollar als vaste betaalmiddel voor de olie. China heeft die stap gemaakt om gesprekken te voeren met Saoedi Arabië om die olie te kunnen betalen met de Chinese munt. Vandaar dat men niet vreemd moet kijken als Saoedi Arabië een bezoek zal krijgen van de Chinese premier Xi Jinping.

Indien mogelijk wordt gemaakt de olie te kopen met de Chinese munt dan zal dit een grote domper betekenen voor Amerika. Het kan in ieder geval ertoe leiden dat de Indiërs dit ook zullen willen doen met de roepie. Als dit soort verschuivingen plaatsvinden zal het nog niet betekenen dat de kracht van de Amerikaanse munt weggaat, want de dollar heeft over de jaren heen veel invloed gehad op de internationale markt. Het zal weliswaar wel voor verschuivingen zorgen.

We zien ook dat de Saoedi’s intussen hebben gevraagd lid te willen worden van BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) wat ook voor de nodige verschuivingen zal zorgen in neo-politieke verhoudingen. 

DBS

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.