Niet alles wat je eet, is je voor je zelf. Je deelt het namelijk met allerlei microben in het spijsverteringskanaal. Sommige zorgen er zelfs voor dat je meer calorieën binnenkrijgt.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of North Carolina Sommige microben vergroten namelijk de absorptie van vet uit voedsel. Hierdoor krijg je meer calorieën binnen uit een zelfde hoeveelheid voedsel.

“Ons onderzoek laat voor het eerst zijn dat micro-organismen invloed hebben op de absorptie van vet”, vertelt onderzoeker John Rawls. “Eerder onderzoek toonde al wel dat microbes helpen bij het afbreken van complexe koolhydraten. Al die resultaten benadrukken de ingewikkelde relatie tussen de micro-organismen, het voedingspatroon en het lichaam.”

Het onderzoek is uitgevoerd bij zebravissen, maar het biedt zeker aanknopingspunten voor de strijd tegen overgewicht bij mensen. Rawls: “Als we begrijpen hoe specifieke darmbacteriën de opname van vet bevorderen, kunnen we de vetabsorptie wellicht ook verminderen.”

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cell Host & Microbe.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.