Cultuur oorzaak zelfmoord Hindostanen

PARAMARIBO, 11 sep – Cultuur behoort tot de voornaamste oorzaken van zelfmoord onder Hindostanen. Dit stelt arts Asha Mungra. Haar Unie van Surinaamse Vrouwen, USV, liet een sociaal onderzoek verrichten in zowel Nickerie als Den Haag, Nederland. Er zijn zeven oorzaken aangemerkt voor het immer toenemende aantal gevallen van zelfmoord.

Wat betreft cultuur, de doelgroep hecht veel waarde aan carrière maken. Ook het stichten van een gezin geldt traditioneel als sociale graadmeter. “Dit kan een bepaalde druk en verwachting met zich meebrengen waar niet iedereen aan kan voldoen. Als de druk te groot wordt kan men beslissen tot zelfdoding”, is de conclusie. Een andere voorname oorzaak betreft de zogenaamde gearrangeerde huwelijken.

Vooral vrouwen voelen zich vaker in het nauw gedreven. Dit dan als ze gedwongen worden met iemand te huwen die niet hun voorkeur heeft. Opmerkelijk in de conclusies is de rol die Bollywood films wordt toebedeeld. Zelfmoord of dreiging daarmee wordt er wel eens als oplossing voorgespiegeld, vooral bij liefdesproblemen. Bij de naar Nederland geëmigreerde Hindostanen kunnen cultuurshocks meespelen.De overgang van premoderne naar moderne Westerse samenleving kan best te veel blijken.

Geconcludeerd wordt dat een “hoog percentage Hindostanen in Nederland vasthoudt aan de premoderne cultuur die heerst in Suriname.” Financiële, maar ook emotionele armoede geldt evenzeer als oorzaak. Vrouwen willen wel eens kiezen voor zelfmoord als er in een relatie geen uitweg mogelijk lijkt. Mannen gaan tot de daad over als ze frustreren onder de last van onder meer financiële problemen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.