Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » “CRISIS NIET ACHTER DE RUG MET OPENING GOUDMIJN NEWMONT”

“CRISIS NIET ACHTER DE RUG MET OPENING GOUDMIJN NEWMONT”

Newmont Suriname zal, hoewel er in de testfase reeds twee ladingen ter waarde van ruim USD 40 miljoen zijn geëxporteerd, donderdag haar goudmijn officieel openstellen.

“CRISIS NIET ACHTER DE RUG MET OPENING GOUDMIJN NEWMONT”

Er wordt vanaf dat moment ongeveer 40 kilogram goud per dag geproduceerd. Op jaarbasis is de omzet, onder de huidige omstandigheden, geschat om zeker USD 550 miljoen waarvan het Surinaams aandeel, voor aftrek van de productiekosten, minimaal USD 110 miljoen vertegenwoordigd. Echter is er volgens Gregory Rusland(Zie foto), parlementariër en voorzitter van De Nationale Partij Suriname (NPS) geen reden om te juichen. Op de nettowinst kan Suriname naar zijn inziens zeker voor de komende vier jaren geen beroep doen omdat de investeringskosten eerst terug moeten worden betaald. Vandaar dat de ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen ook geen verlichting van de financiële crisis in het land ziet met de opening van de goudmijn.

“CRISIS NIET ACHTER DE RUG MET OPENING GOUDMIJN NEWMONT”

De komende jaren betaalt Newmont Suriname ook geen belastingen terwijl aan royalty’s volgens berekeningen van Rusland de staat niet hoeft te rekenen op meer dan USD 3 miljoen per maand.

Dit geld wordt direct opgeslokt door aflossingen en rentes van onder andere het staatsaandeel in de afgesloten obligatielening van USD 550 miljoen. “De situatie ziet er nog steeds zorgwekkend uit”, zegt Rusland over de crisis. President Desi Bouterse en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën hebben in De Nationale Assemblee (DNA) juist gesteld dat de opening van Newmont een opluchting is voor de regering en zeker een meerwaarde betekent voor de staatsinkomsten. De president verwacht met de verdere ontwikkeling van deze mijn in Sipaliwini, de uitbreiding van de goudmijn van Iamgold in Brokopondo en de vooruitzichten op de oliemarkt wat Staatsolie Maatschappij Suriname goed uitkomt dat Suriname rond 2018 de zwaarste klappen van de crisis achter de rug zal hebben.
Daar is Rusland niet van overtuigd. De staat heeft naar zijn inziens een te hoge schuldenlast die afbetaald moet worden. “ De komende jaren moeten wij schulden afbetalen.”

UNITEDNEWS