Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Crashprogramma Scholenbouw vordert

Crashprogramma Scholenbouw vordert

Julius Pahawankhan, hoofd Gebouwen en Terreinen bekijkt 1 van de lokalen die gebouwd worden op OS 1 Latour.

PARAMARIBO- Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling(MINOV) heeft op donderdag 13 september 2012 met nog eens 13 aannemers een contract getekend voor de bouw van leslokalen en andere faciliteiten. De bouwactiviteiten vinden landelijk plaats.

Onderwijsminister Shirley Siltaldin drukte de aannemers op het hart om de werkzaamheden conform de afspraken uit te voeren. Het ministerie gaat volgens haar voor kwaliteit. Bijkans twee maanden terug werd een aanvang gemaakt met het Crashprogramma Scholenbouw. Het doel van het Crashprogramma is om het probleem dat ontstaat bij de jaarlijkse inschrijvingen aan te pakken. Ongeveer 300 lokalen worden er landelijk bijgebouwd. In sommige gebieden worden er nieuwe scholen opgezet. Verwacht wordt dat een deel van de leslokalen begin oktober af is, terwijl hard gewerkt wordt om de rest tussen november 2012 en maart 2013 op te leveren. Het voornemen is dat de 5 nieuwe scholen die nu worden gebouwd per mei 2013 af zijn.

Mijlpaal

Julius Pahawankhan, hoofd Gebouwen en Terreinen van het Onderdirectoraat Technische Diensten van MINOV praat over een mijlpaal. Het is voor het eerst dat zo een grote operatie wordt uitgevoerd. Het waarbij de bijzondere diensten ook worden meegenomen. Op diverse scholen van de EBGS, RK, Sanatan Dharm en Arya Dewaker komen er extra lokalen. “Het is een bijzonder moment”, aldus Pahawankhan.  Een delegatie van de Technische Dienst en de Taskforce heeft afgelopen donderdag wederom veldbezoeken afgelegd. De bouwwerkzaamheden zijn geïnspecteerd en is de stand van zaken vastgelegd.

Stagnatie

De bouwwerkzaamheden op OS Helena Christina zijn zo goed als afgerond. De laatste verflaag wordt aangebracht.

Op enkele locaties ondervindt het werk stagnatie. Dit komt omdat een aantal schoolleiders aan het begin geen informatie wilden doorspelen aan de Taskforce. Elke schoolleider moest het aantal leslokalen dat nodig was diens school opgeven. Naderhand bleek dat zij geen geloof hadden dat in het scholenbouwproject. Toen uiteindelijk een aanvang werd gemaakt met de scholenbouw kwamen de gegevens van de schoolleiders eindelijk binnen. Het gevolg hiervan is dat op enkele locaties de werkzaamheden enige oponthoud ondervinden.

Klassendeler

Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft duidelijke instructies gegeven aan de schoolleiders over de te hanteren klassendeler. Op basisniveau is dat 40 leerlingen per klas en op VOJ- niveau 32. De instructie vanuit MINOV was om deze klassendeler vast te houden bij de inschrijvingen. Zodra de extra lokalen af zijn, komt er een herverdeling van de klassen.


Posted

in

by