Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Corruptie in ‘Fraudeland Nederland’: ‘Zelfbeeld klopt niet’

Corruptie in ‘Fraudeland Nederland’: ‘Zelfbeeld klopt niet’

Fraude en corruptie in Nederland: je kunt er hele boeken over schrijven. Wat precies is wat onderzoeksjournalist en schrijver Bart de Koning deed.

Zijn nieuwste boek, ‘Vriendjespolitiek’, gaat over “hoe fraude en corruptie onze rechtstaat en het vertrouwen van de burger aantasten.” 

Eerder schreef hij  ‘Alles onder controle: de overheid houdt u in de gaten’, ‘Operatie Blauw: weg met de bureaucratie bij de Nederlandse politie’ en ‘De veiligheidsmythe: over politie, justitie en misdaad in Nederland’. 

Nederlands zelfbeeld klopt niet

Hoe komt het dat Nederland altijd hoog prijkt op lijstjes van landen die keurig binnen de lijntjes kleuren, maar de kranten elke dag vol staan met schandalen, vriendjespolitiek, witwasserij, kartelvorming, belangenverstrengeling, omkoping en slordig declareren, vroeg omroep VPRO aan De Koning.

Wat de auteur betreft, is het antwoord heel eenvoudig: het Nederlandse zelfbeeld klopt niet.

In deze analyse van “Fraudeland Nederland” probeert De Koning burgers, ambtenaren en beleidsmakers wakker te schudden, zegt hij tegen HP/De Tijd

Grote vissen mogen zwemmen

De schade van “affaires als Lockheed, de bouwfraude, vastgoedfraude, de fraudezaak rond de Limburgse politicus Jos van Rey, asfaltfraude, Henry Keizer, Panama Papers en ga zo maar door” loopt voor Nederland in de miljarden euro’s.

Tegelijkertijd concentreert de overheid zich wat hem betreft op de verkeerden: “We laten de grote vissen zwemmen.”

Hij noemt in HP/De Tijd het voorbeeld van een bijstandsmoeder die door haar buurtgenoten was aangegeven: zij werd 97 keer door de gemeente Delft geobserveerd.

Maar “notoire beroepsfraudeurs” laat de overheid lopen, omdat het teveel moeite kost hen aan te pakken: “Overheid, zet je prioriteiten eens even de goede kant op.”