PL voorzitter Paul Somohardjo

Door Johan Donner

PARAMARIBO – De voorronde van het Copa Jawa voetbal toernooi dat georganiseerd wordt door de politieke partij Pertjajah Luhur is vandaag gestart in de Flora stadions.

Er doen 32 ploegen uit het gehele land hieraan mee en de opkomst vandaag in het Emile de la Fuente stadion en tegelijkertijd het Franklin Essed stadion was overweldigend. “Dit is het enige toernooi in het gehele land, dat twee stadions tegelijkertijd gebruikt en elk jaar opnieuw blijkt te kunnen vullen”, zegt de hoofdmotor van dit evenement, Pertjajah Luhur voorzitter Paul Somohardjo.

GFC Nieuws vroeg aan Somohardjo of de naam niet verwijst naar een etnisch gebeuren. “Integendeel is onze visie niet etnisch”, weerspreekt Somohardjo. “Onze doelgroep is inderdaad de voetbalsporters van Javaanse herkomst, maar we proberen ze juist te integreren in de rest van onze voetbaltop.

Daarom hebben we bepaald dat in elke ploeg vier spelers van niet Javaanse afkomst moeten zijn. Dat doen we om net als bijvoorbeeld Barcelona het niveau omhoog te schroeven. Dat hebben ze begrepen en we zien dat de ploegen zelfs investeren in het inhuren van dure hoofdklasse spelers.

Tot nu toe zijn er weinig bekende top voetballers van Javaanse afkomst. Niet dat ze niet voetballen, maar ze zijn vooral met recreatie voetbal bezig. We hopen met het jaarlijkse Copa Jawa toernooi dat ze zich nu wel uitgedaagd zullen voelen om in grotere getale door te stromen naar de top.”  

Somohardjo zegt dat het hem jaarlijks opvalt dat Copa Jawa in staat is om in twee stadions tegelijkertijd te spelen. Van de 32 ploegen zullen vandaag 16 teams doorstromen naar de finale dag van het toernooi op zondag 14 oktober 2012.

De competitieleider is de bekende voetbaltrainer en onderdirecteur van het ministerie van Sport en Jeugdzaken, Andy Atmodimedjo.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.