PARAMARIBO, 10 mei – Voor het instellen van een Constitutioneel Hof is hooguit een jaar nodig. Dit zegt jurist Jennifer van Dijk – Silos, die voor president Desiré Bouterse het voorbereidend werk moet doen. De instelling is nu meer een aangelegenheid van de regering. Als het Hof eenmaal bestaat, kunnen onder meer wetten worden getoetst. Eigenlijk had het Hof er al lang kunnen zijn.

Maar op een of andere manier is de grondwet op dit stuk genegeerd. Er zijn door de jaren heen wel twee wetsvoorstellen geproduceerd. Daar is het bij gebleven. “Vaak is het de politiek die ontwikkelingen in dit land tegenhoudt. Deze wet had er al in 1975 moeten zijn. Maar ik weet niet waarom de politiek in Suriname daar zo angstig voor is”, zegt Van Dijk – Silos tegenover de Ware Tijd. Een mogelijke verklaring heeft ex-president Ronald Venetiaan.

Hij zei onlangs dat het parlement al jaren een besluit afhoudt. Het wetsvoorstel voor de instelling van het Hof wordt eenvoudigweg genegeerd. Het Hof zou immers de bevoegdheid krijgen het parlement op de vingers te tikken bij ‘foute’ wetgeving. De omstreden amnestiewet moet maar voer zijn voor het Hof, vindt de vervolging in het proces rond de decembermoorden. Net zolang moet de zaak maar worden opgeschort.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.