PARAMARIBO, 28 mrt – Het conflict tussen het management en de medisch specialisten van het Diakonessenhuis is bij president Desiré Bouterse beland. Dit heeft minister Michel Blokland van Volksgezondheid de specialisten meegedeeld. Bouterse laat zich zelf in met het al jaren slepende conflict. Het wordt naar alle waarschijnlijkheid hooguit een bemiddelingspoging.

Van echt ingrijpen met het gezag van staatshoofd kan geen sprake zijn. Het Diakonessenhuis is een particuliere instelling. Het is ook waar het bestuur van het ziekenhuis vanuit gaat. “Ik denk niet dat de president zoveel instrumenten heeft om iets te doen. Hij kan wel een moreel beroep doen op de betrokkenen om weer met elkaar om de tafel te gaan”, zegt bestuursvoorzitter Marja Vos tegenover de Ware Tijd. Alleen al de onderlinge communicatie is verworden tot een ware uitdaging.

De specialisten weigeren al enkele weken patiënten te verwijzen voor opname. Deze protestactie tegen ‘arrogante bedrijfsvoering’ heeft uiteraard gevolgen voor dienstverlening en inkomsten. Hoewel het conflict al jaren voortsleept, hebben de specialisten zich niet eerder zo extreem opgesteld. “Ik vind het schokkend dat de specialisten het conflict uitvechten over de hoofden heen van weerloze patiënten”, zegt Vos. Bouterse krijgt er dus een hele kluif aan.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.