Live nieuws en radio streams uit Suriname!

Commissie Kwinti moet stam der Kwinti’s overleden stamhoofd bijstaan

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft de “Commissie Kwinti” op zijn kabinet geïnstalleerd. De commissie heeft als taak de stam der Kwinti’s bij te staan bij de begrafenis en het rouwproces van het op 8 september ingeslapen stamhoofd van de stam der Kwinti, André Mathias, in de leeftijd van 80 jaar, totdat een opvolger in functie is.

Mathias werd op 1 januari 2002 benoemd tot stamhoofd. De stam werd daarvoor van 1 februari 1978 tot 26 februari 1999 geleid door hoofdkapitein Cornelis Matheus. De bewindsman heeft bij de installatie een oproep gedaan aan de voorzitter van de commissie, districtscommissaris (dc) van Sipaliwini/ Boven-Coppename, Ludwig Mettendaf, om met zijn team een bijdrage te leveren aan het proces door goed te plannen, te informeren, te rapporteren en te communiceren, zodat zaken goed verlopen.

De bewindsman heeft de dc gevraagd om zich te laten leiden door wijsheid en maximaal gebruik te maken van de ervaring van zijn commissieleden. De commissie zal zich veel bezighouden met administratieve en logistieke zaken. Het team van dc Mettendaf zal de traditionele zaken overlaten aan de stam zelf.

De bewindsman twijfelt er niet aan dat de burgervader mede vanwege zijn ervaring, kennis van het gebied en de plaatselijke bevolking, het werk naar behoren zal verrichten. Dc Mettendaf zal de minister regelmatig rapporteren over het proces.

De ‘Commissie Kwinti’ zal namens het ministerie het contact onderhouden met een commissie die door de stamleiding in het binnenland zal worden geïnstalleerd.

Naast Mettendaf, bestaat de commissie uit de volgende personen: Monique Pintoe (Directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers, DOAS), Henkie Losia (DOAS), dc Jacob Petrusi (Kabinet Minister), Odetta Fania (Directoraat Regionale Ontwikkeling).

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.