Peggy Anijs

De afgelopen weken heb ik kunnen genieten van een wel verdiende vakantie in mijn geliefd Suriname. Ik heb veel indrukwekkende mensen ontmoet en heb met vele mensen gepraat over verschillende onderwerpen, waar ik in een reeks van vier artikelen een compilatie zal weergeven.

Vrouwen gaan naar El Molina om een man te zoeken

Zo tuimelde ik in een felle discussie over de bijbedoelingen van de vrijgezelle Surinaamse vrouw die dansgelegenheid El Molina bezoekt. Op een afscheidsbezoekje aan mijn nicht die naar Holland vertrok waren er enkele gasten. Plots maakte een gast de volgende opmerkingen: “ ik vind het geen stijl dat vrouwen alleen gaan dansen, want ze gaan gewoon mannen zoeken in El Molina. En het is ook niet netjes dat je als vrouw alleen op stap gaat. Als je geen man hebt, dan moet je maar thuis blijven. Je kent onze mannen toch en je weet dat deze zeker met jou als vrouw meegaan naar huis”.

Na de lancering van deze uitspraken, ontstond er commotie onder de andere bezoekers die allen uit vrouwen bestonden. Een andere gast reageerde als volgt: “Ik ben het hier helemaal niet mee eens. Je scheert nu iedereen over een kam. Ik ben ook vrijgezel dus mag ik van jou niet naar El Molina, omdat ik dus een man ga zoeken ? Met zo’n zienswijze zeg je dat de vrijgezelle vrouw dus maar thuis moet blijven als ze geen partner heeft, omdat jij het niet netjes vindt dat ze zonder een man op stap gaat”.

Een andere gast zei:

“Dit is niet charmant naar de alleenstaande vrouw toe. En wat dan!, als zij mannen gaat zoeken…., ze mogen toch zelf bepalen wat ze doen. Wat hebben omstanders daarmee te maken?. Libi suma e bumui tumsi ini sma torie en staan te vaak met een oordeel over anderen klaar, daarom storen omstanders zich hieraan. De man moet toch zelf bepalen als hij mee doet en de vrouw is toch ook volwassen. Vertel jij mij, hoe je deze vrouwen thuis wil houden?, heb je daar grip op?……. nee, want het is niet jouw zaak.”

Het gesprek ging toen over vooroordelen die ontstaan over groepen mensen, doordat anderen zaken alleen vanuit eigen invalshoek bekijken en geen rekening houden dat iedereen een eigen zienswijze heeft. Het zelfbeschikkingsecht van de mens werd toen aangehaald door een andere gast, die aangaf dat de mens een vrije wil heeft om te bepalen. Ook werd aangehaald dat vrouwen niet de schuld op de man moeten schuiven, dat zij vrouwen meenemen naar huis. De vrouw is er zelf bij en bepaalt hierin ook mede. “Dit moeten wij wel goed doorhebben, anders blijft de man ook altijd de zwarte piet”, zei één van de dames. Op een gegeven moment moest ik vertrekken en mij is niet bekend of de discussie voortgang vond.

De schoonmakers en toezichthouders verdienen meer dan mij

Ik sprak met een beheerder van een verhuurzaal die ontevreden is over de betaalstructuur van zijn werkgever. Hij is beheerder van de verhuurzaal en moet bij elk feest aanwezig zijn. Daarnaast is het zo dat de schoonmakers die bij de instelling werken een vast maandsalaris ontvangen. Ondanks dat, krijgen de schoonmakers na elk feest dat georganiseerd wordt een extra uitbetaling voor schoonmaak na elk feestje, ook al is dit in hun reguliere werktijd, waar ze ook al voor betaald krijgen.

Ook is er een toezichthouder tijdens elk feestje. Deze toezichthouders krijgen na elk feest ook uitbetaald. De beheerder daarentegen ontvangt slechts een vast maandsalaris. Volgens de beheerder wordt er wel van hem verwacht dat hij tijdens de feesten in de avond aanwezig is, maar wordt hij hiervoor niet extra uitbetaald. In de praktijk komt het voor dat hij soms één feest in de avond heeft, maar het komt ook voor in een drukke periode dat de zaal wel zeven dagen per week verhuurd wordt. Zelfs het opnemen van vakantie is een problematische zaak. De beheerder heeft deze situatie reeds vaker bij zijn superieuren onder de aandacht gebracht, maar dit heeft nog niet geresulteerd in een voor hem bevredigende oplossing. Doordat hij erg toegewijd is en liefde heeft voor zijn werk, is hij altijd aanwezig, maar gaat toch wel gebukt onder dit gegeven. Het komt hier dus op neer dat volgens deze meneer het goed geld verdienen is als schoonmaker bij deze instelling, omdat er heel vaak gefeest wordt.

Mevrouw, ik heb toch een voorlicht!

Deelnemen aan het verkeer is soms een hele toer. Je moet erg oplettend zijn anders ben je zo betrokken bij een ongeval. Zo ook op een avond in de auto met een vriendin achter het stuur. Het scheelde een haartje of zij reed een bromfietser van achter aan die geen achterlicht had. Ze week nog net uit en al bekomend van de schrik reed ze iets wat langzamer naast de brommer en zei heel vriendelijk: “Meneeeeer, ik heb u bijna aangereden, want u hebt geen achterlicht op uw bromfiets, Meneeeeer, doet u mij alstublieft een genoegen om desnoods een kleine achterlamp te zetten, want dit is echt gevaarlijk”. De jongeman antwoordde beleefd:“Mevrouw, ik heb toch al een voorlicht?” Wij waren beide sprakeloos en vervolgden onze weg, nu maar beter uitkijkend.

Peggy Anijs

p.anijs@chello.nl

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.