PARAMARIBO, 17 okt – Het hoeft niet zo gek lang te duren eer Suriname een claim kan leggen bij Nederland voor herstelbetalingen. Volgens Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparaties Commissie Suriname, NRCS, hoeft niet per se te worden gewacht op de rest van de Caribische landen. Die moeten haast nog van de grond af aan beginnen.

De afgelopen jaren is in Suriname al aardig wat cijferwerk verricht. Zunder rekent uit dat Nederland zo’n honderd en vijfentwintig miljoen euro verdiende aan de slavernij. Nu blijkt dat de andere Caribische landen nog niet erg opgeschoten zijn. “Het zal nog zeker twee jaar duren voordat we kunnen komen tot een gezamenlijke claim”, zegt Zunder tegenover de Times of Suriname. Zo lang hoeft niet te worden gewacht. Suriname zou al heel gauw een claim kunnen indienen.

Het voordeel met Nederland is dat het hetzelfde rechtssysteem heeft als Suriname. “De zaak van Suriname kan dan als testcase dienen voor de andere landen”, aldus Zunder. Voorlopig overheerst nog het idee om samen een claim in te dienen bij voormalige slavenhouderslanden. Dus Nederland, Frankrijk en Engeland zouden dan gelijktijdig worden benaderd. Dat kan aardig complex worden met de verschillende rechtssystemen en berekeningen per land.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.