In Zweden is een 72-jarige patiënt overleden tijdens een nieroperatie. De man werd aan zijn lot overgelaten toen de chirurg en de anesthesiste het tijd vonden om een hapje te gaan eten. Het incident gebeurde in een ziekenhuis in Lidköping.

De patiënt werd om 10.45 uur onder verdoving gebracht om een tumor uit een nier te verwijderen, schrijft het Zweedse Aftonbladet. Klokslag 12 uur hield de chirurg het evenwel voor gezien. Hij ging lunchen. Een kwartier  later verliet ook de anesthesiste de operatiezaal om een hapje te gaan eten. De patiënt bleef alleen achter.

Onbekwame vervangster
Minuten later daagde een vervangster voor de anesthesiste op. Zij was evenwel als ‘gewone’ verpleegster actief in de orthopedische afdeling en was niet vertrouwd met het beademingstoestel waaraan de 72-jarige nierpatiënt was gekoppeld.

Bloeding
Een uur later begon de patiënt plotseling te bloeden en ging zijn bloeddruk snel omlaag. De vervangster probeerde wanhopig de lunchende anesthesiste te bereiken. Toen de chirurg en de hoofdanesthesiste eindelijk terugkwamen, stelden zij vast dat het beademingstoestel uitgeschakeld was. De patiënt had acht minuten  geen zuurstof meer gekregen.

Verwoede reanimatiepogingen haalden niets uit. De patiënt had onherstelbare hersenschade opgelopen en overleed enkele weken later.

Klacht
De dochter van het slachtoffer diende een klacht in bij de nationale gezondheidscommissie. Die heeft nu uitspraak gedaan en de gehanteerde procedure van het betroffen ziekenhuis scherp veroordeeld. Het is volgens de commissie onverantwoord dat een patiënt aan zijn lot wordt overgelaten tijdens een operatie.

Ook is het onvoorstelbaar dat de chirurg en de anesthesiste niet bereikbaar waren tijdens hun lunchpauze en dat hun vervanging werd waargenomen door een verpleegster die niet vertrouwd was met de medische apparatuur. Over mogelijke sancties moet de commissie zich nog uitspreken.

(ad.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.