PARAMARIBO – Chirurg Chander Mahabier is door president Delano Bouterse ook onderscheiden in het kader van 37 jaar staatkun dige onafhankelijkheid. Hij kreeg de eretitel ridder in de orde van de palm. Voor dit jaar is het de tweede onderscheiding van Mahabier, want op 27 april nam hij in zijn woonplaats Hendrik-Ido Ambacht de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Naussau in ontvangst uit handen van burgemeester Jan Heijkoop.

Deze onderscheiding doet de in Nickerie geboren chirurg goed en stimuleert hem om zijn inventiviteit op medisch gebied door te zetten en door te gaan met zijn grensoverschrijdende maatschappelijke activiteiten. Mahabier heeft de onderscheiding van vrijdag ontvangen voor zijn werk als gerespecteerde chirurg en voor de inzet van stichting Coördinatie en Ondersteuning Gezondheidszorg Suriname (Cogesur) die zich sinds 1994 inzet voor Surinamers in Nederland en in Suriname.

Mahabier is in 1949 in Nickerie geboren en is als chirurg werkzaam bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht, Nederland. In zijn functie is hij mede-opleider voor chirurgen in opleiding en ook belast met de opleiding van artsen met tropenspecialisatie (TAIO). Binnen zijn functie is zijn primair aandachtsgebied gastro-enterologische chirurgie en daarnaast kinderchirurgie en traumachirurgie. Hij is expert in Carpale Tunnel Syndroom-operaties met behulp van endoscopie en hij is ook expert in het verrichten liesbreukoperaties onder lokale verdoving, in plaats van algehele verdoving.

Doctor Mahabier kreeg in de medische wereld brede bekendheid toen hij in 1989 promoveerde op een onderzoek, waarbij hij voor de dikkedarmoperatie een methode ontwikkelde, met als resultaat dat slechts één operatie noodzakelijk was en doorgaans geen tijdelijke uitgang (stoma) aangebracht hoefde te worden. Voor deze methode ontwikkelde hij samen met een medische fabrikant drietal vereiste instrumenten en een spoelvloeistof met een combinatie van bepaalde soorten antibiotica. Deze methode, inmiddels bekend als methode-Mahabier, word thans wereldwijd toegepast. In de praktijk levert de Mahabier behalve veel gemak voor de patiënt, ook nog eens een behoorlijke kostenbesparing.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.