Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om bij reumapatiënten de ontsteking in de gewrichten te remmen zonder medicijnen. Dat meldt de Telegraaf maandag.

Bij de behandeling wordt een soort pacemaker in de hals van de patiënt geïmplanteerd. Deze ‘chip’ geeft elektrische signalen af. Bij één patiënt werkte de behandeling zo goed dat de reuma zo goed als verdween.

De unieke proef werd gisteren bekend gemaakt door arts onderzoeker Frieda Koopman van het AMC op een reumacongres in Washington. Het onderzoek dat vorig jaar begon staat onder supervisie van de Nederlandse reumatoloog professor Paul-Peter Tak.

Neurochirurgen plaatsten bij acht patiënten in Nederland, Kroatië en Bosnië de chip om de hoofdzenuw die in de hals loopt, de nervus vagus. Deze zenuw reguleert onder andere de hartslag en de ademhaling. Dagelijks werd door de chip een klein elektrisch signaal afgegeven.

Er was sprake van minder gezwollen en pijnlijke gewrichten en de ontstekingswaarden in het bloed zakten bij zes van de acht patiënten. Bij vijf van de acht was de respons goed. Bij één patiënt was de reuma zelfs nagenoeg verdwenen.

Het onderzoek is een belangrijke stap naar een geheel nieuwe behandeling van reuma. Zo’n 150.000 mensen in Nederland kampen met de aandoening.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.