Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd om muizen te creëren met genetisch materiaal van twee moeders. De jongen ontwikkelden zich zo goed dat ze vervolgens in staat bleken om zichzelf op natuurlijke wijze voort te planten. De onderzoekers gebruikten ook de stamcellen van twee vaders om muizen te creëren, maar die jongen stierven al snel. De kans dat de techniek ook kan toegepast worden bij mensen is echter erg klein, zeggen experts.
De creatie van embryo’s met twee vaders verliep moeilijker. Daarvoor werden genetisch gemanipuleerde stamcellen van een mannelijke ouder samen met sperma van een andere vader ingebracht in een eicel waarvan de voorkern – het vrouwelijke genetische materiaal – verwijderd werd. Deze cellen werden ingebracht bij een draagmoeder. Deze muizenjongen stierven allemaal binnen 48 uur na de geboorte. De reden daarvoor is vooralsnog onduidelijk.
Parthenogenese – voortplanting zonder de nood aan sperma – is niets nieuws in het dierenrijk. Veel insecten kunnen nu al klonen van zichzelf produceren, net als een aantal vissen, hagedissen en amfibieën. Voor zoogdieren is dat echter moeilijker, zeggen de Chinese wetenschappers. Embryo’s van zoogdieren die niet beschikken over genetisch materiaal van zowel een moeder als een vader kunnen afwijkingen vertonen of zelfs niet leefbaar zijn.
Azim Surani, specialist genetica aan de Britse universiteit van Cambridge, is onder de indruk van de studie. Maar “de uitgebreide genetische manipulatie” die nodig was om de muizen te creëren betekent dat het niet aannemelijk is dat er menselijke baby’s van twee ouders van hetzelfde geslacht gecreëerd kunnen worden, stelt hij.
Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.