China heeft gezegd dat het het besluit van de regering-Biden respecteert om een bezoek van staatssecretaris Anthony Blinken aan Peking uit te stellen nadat een Chinese ballon op grote hoogte was gespot in het Amerikaanse luchtruim.

De rol van Chinese en Amerikaanse diplomaten is om “de bilaterale betrekkingen goed te beheren, met name om een aantal onverwachte situaties op een nuchtere en voorzichtige manier te beheren”, zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag in een verklaring.
“Geen van beide partijen heeft ooit aangekondigd dat er een bezoek zou komen”, benadrukte het ministerie.

Wat betreft Washington die de reis van Blinken uitstelt, “het is een zaak voor de VS om hun laatste aankondiging te doen, en dat respecteren we”, aldus de verklaring.

Het Amerikaanse leger heeft de Chinese spionageballon boven de Atlantische Oceaan neergeschoten.

Terwijl de ballon voor de kust van South Carolina was, werd hij zaterdagmiddag neergeschoten door Amerikaanse militaire straaljagers, volgens bronnen bij Fox News. Een hoge Amerikaanse militaire functionaris zei dat een F-22 was gebruikt om de ballon op 18.000 voet neer te halen, eraan toevoegend dat er een enkele A9X-raket was afgevuurd.

Een hoge defensiefunctionaris zei tijdens een briefing op donderdagmiddag dat de Amerikaanse regering “er zeker van is” dat de surveillanceballon uit de Volksrepubliek China komt.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.