Satellietbeelden lijken te laten zien dat China een nieuw siloveld voor nucleaire raketten aan het bouwen is, wat wijst op een mogelijk enorme uitbreiding van het nucleaire arsenaal van Peking. Het is de tweede dergelijke ontdekking in weken.

De beelden uit de provincie Xinjiang suggereren dat de site ongeveer 110 silo’s zou kunnen huisvesten als hij klaar is, zegt het rapport van de Federation of American Scientists (FAS).

Ze merkten al tientallen jaren op dat China ongeveer 20 silo’s heeft gebruikt voor grote raketten op vloeibare brandstof, de DF-5. Maar de nieuwe velden zullen ongeveer 250 nieuwe silo’s opleveren – meer dan 10 keer zoveel als momenteel
in bedrijf.

Ook kunnen de nieuwe silo’s worden geladen met de nieuwe drietraps, vaste brandstof DF-41-raket, die meerdere kernkoppen kan dragen en doelen tot 15.000 km kan bereiken, waardoor het Amerikaanse vasteland binnen bereik komt.

Een rapport van het Pentagon uit 2020 schatte de voorraad kernkoppen van China in “de lage 200s” en zei dat het naar verwachting ten minste zou verdubbelen in omvang naarmate Peking zijn troepen uitbreidt en moderniseert. Analisten zeggen dat de VS ongeveer 3.800 kernkoppen heeft, en volgens een factsheet van het ministerie van Buitenlandse Zaken werden 1.357 daarvan op 1 maart ingezet.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.