Minister Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, aan de rechterkant geflankeerd door zijn technische staf van de GMD en aan de linkerhand de geoloog Juan Pablo Lacassie Reyes van Chili

Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen heeft gisteren de Chileense geoloog Juan Pablo Lacassie Reyes op zijn kantoor ontvangen. De heer Reyes is in Suriname om ondersteuning te geven aan een programma voor verbreding van de mijnbouwsector in ons land.

In Suriname wordt de mijnbouwsector op dit moment gedomineerd door de grote ontwikkeling van de goudsector. Bauxiet die tot enkele jaren terug nog de kurk was waarop de economie dreef, is sterk in betekenis afgenomen. Veel meer dan deze twee mineralen is er niet voor wat activiteit in de mijnbouw betreft.

Chili daarentegen is een mijnbouwland bij uitstek. Dat wil zeggen dat er net als in vele landen van Zuid- Amerika meerdere mineralen worden gewonnen. Chili is vooral bekend om de grote productie van koper, maar verder is de mijnbouw er erg divers. De Chileense overheid heeft de heer Reyes naar Suriname afgevaardigd om na te gaan hoe onze landen kunnen komen tot samenwerking op het gebied van de mijnbouw. De geoloog is in Chili werkzaam bij de Dienst voor Geologie en Mijnen.

Tijdens het bezoek is er onder meer een vergelijking gemaakt tussen de ontwikkeling van de Chileense en de Surinaamse mijnbouw. Tevens werd nagegaan hoe Suriname voordeel kon halen uit de ervaringen van Chili die qua ontwikkeling in deze sector duidelijk stappen vóór is op Suriname. Ook de uitwisseling van studenten en technici kwam aan de orde.

Minister Hok was zeer ingenomen met het aanbod van de Chileense regering die het bezoek van de heer Reyes mogelijk heeft gemaakt. De geoloog zal enkele dagen in ons land vertoeven en samen met Surinaamse deskundigen diverse bedrijven en locaties bezoeken.

De NH minister is van mening dat wij voor wat betreft de ontwikkeling van onze mijnbouw het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. Hij juicht daarom een samenwerking met andere landen toe.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.