De University College van de Cayman Islands (UCCI) organiseert van 19 tot en met 21 maart 2014 in samenwerking met diverse instituten zoals het Centre On Values & Etics (COVE) en de University of the West Indies (UWI) de Caribische conferentie getiteld ” Towards a Corruption –Free Caribbean : Ethics, Values, Trust and Morality “.

Het doel van de conferentie is om het algemeen bewustzijn van de deelnemers met betrekking tot corruptie te vergroten en daardoor het verval van ethische normen en waarden in de diverse sectoren van samenlevingen, waaronder sport, en de daaruit voortvloeiende schadelijke gevolgen voor de economie en het sociale leven, aan de kaak te stellen.

De conferentie zal zich richten op de strategieën van de verschillende regionale overheden en organisaties, zowel publieke en private, vakbonden en NGO’ s en daarbij de nadruk leggen op de gevoeligheid van de gevaren die leiden tot corruptie. Er zullen voorstellen en aandachtspunten worden aangedragen om aan te geven hoe corruptie te beteugelen en te elimineren in de regio.

Onlangs maakte de UCCI bekend dat de Confederatie van Noord-, Midden-Amerikaanse en Caribische voetbalbonden (CONCACAF), zich heeft aangesloten bij een groeiende groep van sponsoren van de conferentie. Dit besluit is genomen door Jeffrey Webb, vicepresident van de FIFA en voorzitter van CONCACAF en de nationale Cayman Island voetbalbond. De Confederatie zal speciaal een plenaire ronde tafel discussie organiseren met betrekking tot sport en ethiek.

Webb zei bij deze gelegenheid: “Dit is het moment en een grote kans voor ons allen om het verschil met de hedendaagse gebeurtenissen te maken. Het is onze tijd om een gemeenschappelijke agenda te smeden , om voort te bouwen op een solide basis en garant te staan voor professionele excellentie. De CONCACAF geeft haar woord en ondersteuning in de strijd tegen corruptie , omdat het niet alleen gaat om het beschermen van de integriteit van het voetbal, maar ook om positieve rolmodellen op deze wijze te promoten. ”

UCCI President Roy Bodden gaf aan dat behalve de CONCACAF er nog andere sponsoren zijn, maar dat hij speciale waardering heeft voor de nieuwste sponsor gezien de integrale rol van sport in het leven van onze jongens, meisjes, mannen en vrouwen. ” Door het ondersteunen van de conferentie , wordt er ook voor gezorgd dat onze waarden van integriteit en ethiek worden bewaard , niet alleen in de sport , maar in de gemeenschap als totaliteit “, aldus de UCCI President .

Conferentievoorzitter Professor Dr. Livingston Smith toonde ook zijn dankbaarheid namens de “ Conference Planning Committee “ .

De UCCI anti corruptie conferentie wordt op 19 maart geopend met als “Keynote Speaker “ Dr. Huguette Labelle, het hoofd van de organisatie die overheden wereldwijd rangschikt op anti-corruptie.

Dr. Labelle is namelijk de Voorzitter van de Raad van Bestuur van Transparency International , een organisatie die werkt in meer dan 100 landen in de strijd tegen corruptie . Elk jaar scoort Transparancy International landen op een Corruption Perceptions Index om aan te geven hoe corrupt hun publieke sector gezien worden. Zij zal worden vergezeld door enkele regionale staatshoofden , ministers van diverse regeringen en directeuren van de anti – corruptie agentschappen . Ze zal ideeën aandragen over hoe corruptie kan worden verminderd en voorkomen in alle sectoren van de gemeenschappen in de regio.

Conference keynote spreker Dr. Labelle is ook lid van verschillende andere besturen en instanties, waaronder de Raad van Bestuur van het UN Global Compact , de groep van externe adviseurs op het World Bank Governance and Anti – corruptiebeleid , de adviesgroep van de Asian Development Bank over klimaatverandering en duurzame ontwikkeling , de directie van de Afrika Capacity Building Foundation , het Global Centre for pluralisme en de Raad van Advies van de Orde van Ontario. Ze is verder vice-voorzitter van de Hoge Raad van Advies van de Internationale Anti – Corruptie Academy en adviseert verder verschillende nationale en internationale organisaties .

Dr Labelle heeft gedurende 19 jaar gediend als minister in verschillende Canadese regeringen en is een voormalig kanselier van de Universiteit van Ottawa.

Tot dit moment is bekend dat premier Perry Christie van de Bahama’s en premier Ralph Gonsalves van St. Vincent en de Grenadines tot de inleiders behoren. Voorts wordt verwacht dat de premier van Bermuda, zijne excellentie Craig Cannonier of zijn plaatsvervanger de conferentie zal bijwonen.

Verder zullen een verscheidenheid aan sprekers deze conferentie bijwonen , zoals Mr.Swatantra Goolsaran , voormalig Auditeur – Generaal van Guyana , Mr.Eugene Oluone , directeur van de Integrity Commission of theTurks – en Caicos eilanden, Pastor Shian O ‘ Connor, Mr.Greg Christie oprichter en transformateur van Jamaica’s toonaangevende Anti – Corruptie Instituut. Allen zullen inleidingen verzorgen.

Na elke sessie zullen er “ round table discussions ” worden gehouden waarbij speciaal daartoe genodigden een toelichting zullen geven op het inhoudelijke ter verduidelijking aan de overige deelnemers . Het is de bedoeling dat er interactieve discussies op gang komen waardoor er een goed begrip ontstaat van het fenomeen corruptie en de voorkoming en bestrijding daarvan.

Daartoe uitgenodigd door de UCCI zal als een van de panelleden aan de te houden round table discussions deelnemen de Wilfried Meyer, voorzitter van de Communicatie Werknemers Organisatie Suriname (CWOS) de vakbond van Telesur medewerkers. De conferentie vindt plaats van 19 tot 21 maart in het Sir Vassel Hall, UCCI – Grand Cayman.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.