door Terence Oosterwolde

PARAMARIBO — “Ik had gezegd dat ik wat aanpassingen zou plegen voor deze wedstrijden en die hebben inderdaad geholpen. Caïro was voor mij een succesvolle wedstrijd.” Jaïr Tjon En Fa is ingenomen met zijn prestaties tijdens de tweede stop van de UCI Track Nations Cup in de Cairo International Velodrome in Egypte.

Op zowel de keirin als de 200 meter sprint wist de Surinaamse baanwielrenner de vijfde plek te bemachtigen. Dat is een fikse verbetering met de eerste stop van de race in Jakarta, Indonesië. Hij werd toen slechts 32ste op de keirin en zeventiende op de sprint. Teleurgesteld met zijn optreden zei hij daarna tegen de Ware Tijd dat hij wat tactische fouten had gemaakt en voor de andere races zaken anders zou aanpakken, inclusief het aanpassen van zijn verzet.

“De keirin finale had ik natuurlijk op het podium willen staan, maar het is niet gelukt”

Het werd een goede zet, want Tjon En Fa deed het veel beter. Op de keirin was hij zelfs in de race om eremetaal, terwijl hij het op de sprint tot de kwartfinales schopte. “Ik ben blij met het behaalde resultaat”, geeft hij toe.

Net niet

Tjon En Fa laat direct doorschemeren dat hij op meer aasde. “De keirin finale had ik natuurlijk op het podium willen staan, maar het is niet gelukt. Het was wel een beetje moeilijk met drie Japanners samen.” Shinji Nakano pakte op 16 februari het goud, zijn landgenoot Kaiya Ota het brons, terwijl Kohei Terasaki vierde werd. Het zilver was voor de Maleisiër Muhammad Sahrom.

De Surinamer is ook “heel tevreden” met zijn sprintwedstrijden op 17 februari. Hij kwaificeerde zich als achtste en schakelde in de zestiende en achtste finales in een enkele race Callum Saunders en Kevin Quintero uit. Hij stond in de kwartfinales tegen de Nederlandse Olympisch, wereld en Europees kampioen Harria Lavreysen. “De heats tegen Harrie heb ik tactisch heel goed gereden, maar het is jammer genoeg niet gelukt.” Lavreysen veroverde net als Jakarta het goud. Mikhail Yakovlev pakte het zilver en Kaiya Ota het brons.

(lees verder onder de foto)

Jaïr Tjon En Fa (r) moest in de kwartfinales zijn meerdere erkennen in Harrie Lavreysen. [Foto: Alex Whitehead/SWpix.com]

Laatste stop

De baanwielrenners maken zich nu op voor de laatste stop van de UCI Track Nations Cup. Van 20 tot en met 23 april staan ze op de baan in Milton, Canada. “Ik ga er natuurlijk weer voor aangezien ik de punten nodig heb. Het zal ook wel zo goed of beter gaan dan in Caïro”, voorspelt Tjon En Fa. Hij staat in het algemeen klassement zevende overall op de 200 meter sprint met 752 punten. Lavreysen (1.600), Yakovlev en Ota (elk 1.360) vormen de top drie.

Op de keirin is de Surinamer gestegen naar de dertiende plek met 561 punten. Lavreysen, die in Jakarta de keirin won, maar in Caïro slechts dertiende werd, staat met 1.080 punten derde overall. Boven zich heeft hij Sahrom met 1.240 punten en Nakano met 1.200. Yakovlev en Quintero zijn vierde en vijfde met elk 920 punten. Van de drie races worden de resultaten van de twee beste optredens opgeteld voor het eindklassement.

Dit bericht is afkomstig van de Ware Tijd. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.