De burger wordt meer en meer – financieel – de dupe van een chaotisch georganiseerde gezondheidszorg in het land. Een ziektenkostenverzekering lijkt amper nog van generlei waarde te zijn.

Zo kunnen sinds kort poliklinisch SZF-verzekerden ingaande 1 augustus niet meer voor behandelingen terecht bij laboratoria in de ziekenhuizen. De laboratoria Medilab, My Lab en Health Control zullen in afwachting van nieuwe overeengekomen tarieven, contante betalingen eisen voor laboratoriumverrichtingen aan SZF-verzekerden, aldus het SZF vrijdag 30 juli in een uitgebrachte bekendmaking aan haar verzekerden (zie onderaan).

Het Staatsziekenfonds laat haar verzekerden weten, dat indien zij voor een bezoek aan een laboratorium contant hebben moeten betalen, zij daarna voor een restitutie terecht kunnen bij het SZF, ‘conform het overeengekomen huidig tarief’. Om voor een eventuele restitutie in aanmerking te komen dient men te overleggen een geldige SZF-kaart, ‘een duidelijk gespecificeerd betaalbewijs met bedrijfsstempel’ en het laboratoriumformulier.

Het SZF meldt echter op geen enkele wijze hoe hoog een eventuele restitutie zou kunnen bedragen. Het gaat waarschijnlijk niet om een vantevoren vastgesteld percentage bijvoorbeeld van hetgeen een burger contant heeft moeten voldoen aan een laboratorium.

Feit lijkt wel te zijn, dat de burger voor een zoveelste keer slechtoffer is van een bijna failliette gezondheidszorg in het land en daarvoor moet betalen, terwijl die burger al gebukt gaat onder zoveel andere in prijs verhoogde vaste lasten door het regeringsbeleid. Een beleid dat wordt gekenmerkt door een ogenschijnlijk gebrek aan inlevingsvermogen in het dagelijkse leven van de gewone Surinamer.

De redactie heeft SZF-directeur Amar Randjitsing benaderd voor een reactie, maar die bleef – vooralsnog – uit.

PK

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.