Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Bundelen om klimaatverandering aan te pakken

Bundelen om klimaatverandering aan te pakken

De effecten van klimaatverandering worden alsmaar erger en uitdagender. De wereld heeft zich verplicht om hiertegen strijd te leveren. Hiervoor zijn er fondsen opgericht. Eén daarvan is het Green Climate Fund van het United Nations Framework Convention on Climate Change. Dit fonds is bedoeld om ontwikkelingslanden te helpen bij aanpassingen en beperkende praktijken om klimaatverandering tegen te gaan. Maar om in aanmerking te komen voor geld is niet gemakkelijk. Het is een zwaar en intensief proces.

door Kevin Headley

Beeld Kevin Headley / Arjen Stikvoort

“Er is veel onrechtvaardigheid in het systeem om aan de gelden te komen van het Green Climate Fund”, vertelt Monique Pool van stichting Green Heritage Fund Suriname. Ze sprak in het actualiteitenprogramma ‘Onder De Loep’ van televisiestation ATV samen met Milieudirecteur Ritesh Sardjoe over de ontwikkelingen van klimaatverandering in Suriname.

Pool: “De vereisten zijn onder meer dat zo een NGO beleid moet hebben voor onder meer antiterrorisme, anti-witwassen, anti-fraude en anti-corruptie. Je kan niet simpel aangeven op je website dat je beleid hebt over deze zaken. Er wordt namelijk ook gevraagd hoe binnen de organisatie het beleid wordt uitgevoerd. Kleine niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) kunnen moeilijk voldoen aan deze eisen.”

. “Velen zijn zich er nog niet van bewust wat de impact van klimaatverandering is op hun leven”

Ivette Patterzon

Het Caribisch Gebied, de landen met een lage kustvlakte, lijden veel onder de effecten van klimaatverandering, zoals stijging van de zeespiegel. De gemeenschappen in deze regio zullen, indien dat nog niet het geval is, in de toekomst het hardst worden getroffen en als eerst. “Er wordt verwacht dat we een heleboel doen aan adaptatie en mitigatie, maar de westerse wereld is niet bereid geld ter beschikking te stellen zodat wij dat kunnen doen, terwijl zij de grote veroorzaker is van deze klimaatcrisis. Het is een heel oneerlijke wereld”, aldus Pool.

Meer info geven

NGO’s kunnen via Nationally Determined Contributions (NDC’s) projecten indienen die kunnen worden gefinancierd door het fonds, maar moeten wel door een strenge en zware screening gaan. Suriname heeft tot nu toe één project en drie Readiness-activiteiten uitgevoerd met financiering van het Green Climate Fund. Het Readiness and Preparatory Support Program, ook wel het Readiness Programma, ondersteunt initiatieven van ontwikkelingslanden om hun institutionele capaciteiten, bestuursmechanismen en plannings- en programmeringskaders te versterken in de richting van een transformationele lange termijn agenda voor klimaatactie.

Ook de samenleving moet ‘gereed’ worden gemaakt hoe om te gaan met de effecten van klimaatverandering. “Velen zijn zich er nog niet van bewust wat de impact van klimaatverandering is op hun leven”, stelt Ivette Patterzon, onderdirecteur van het directoraat Klimaatverandering op het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM).

Zij vindt dat de samenleving meer informatie moet krijgen over klimaatverandering. “Zo zijn er ook andere zaken die impact hebben op het klimaat, zoals afvalwater dat wordt geloosd en zorgt voor uitstoot van broeikasgassen. We doen verder als land nog te weinig aan afvalscheiding. Velen gooien het nog steeds op één hoop.”

Afval

Suriname zou fondsen uit het Green Climate Fund zeker kunnen gebruiken om het jarenlange afvalprobleem aan te pakken. Het dumpen van plasticafval baart zorgen. Hoewel de wereld een start maakte met het terugbrengen van het gebruik van plastic, nam dat weer toe door de Covid-19-pandemie. Denk maar aan het eenmalige gebruik van plastic producten, zoals face shields, schorten, cups en borden in restaurants. De consumptie en productie van plastic brengen het gebruik van grote hoeveelheden fossiele brandstoffen met zich mee, met alle negatieve gevolgen voor het milieu en klimaat.

Sardjoe erkent dat het afvalprobleem in Suriname complex is. Het beleid hiervoor is de verantwoordelijkheid van ROM. De uitvoering, het ophalen en de verwerking liggen op het bord van de ministeries van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en Openbare Werken (OW).

Monique Pool heeft vorig jaar een onderscheiding gehad van de Franse ambassadeur voor haar inzet op gebied van klimaat en milieu. [Foto: CDS]

Er zijn enkele projecten gaande, zoals het Koni Doti-project te Blauwgrond dat verschillende doelen nastreeft. Een daarvan is mensen bewust maken van het belang van het scheiden van huishoudelijk afval. Een ander zijn de economische, sociale en ecologische voordelen die hiermee gepaard gaan. Met dit project wordt bijgedragen aan een effectieve gescheiden inzameling van huishoudelijk afval, het verminderen van de hoeveelheid gedumpt afval te Ornamibo en het stimuleren van lokale recycling.

Er is al met ROS en OW gesproken om het probleem van vuil serieus te bekijken. “We hebben namelijk huis- en grofvuil, medisch afval en waarmee we geen rekening houden elektronisch afval. Er is zoveel elektronische apparatuur die wordt weggegooid. De afgelopen jaren is dat enorm toegenomen. Dus we moeten op elk vlak beleid gaan maken. We moeten protocollen ontwikkelen hoe we met de verschillende types vuil omgaan.”

Pool zegt dat in Suriname heel veel plastic wordt gebruikt. Er worden momenteel verschillende projecten uitgevoerd om dit te verminderen. “Mensen moeten bewust worden gemaakt dat plastic kan worden gerecycled, zodat het niet terecht komt in onze wateren. We hebben in Suriname leuke ideetjes hoe we gebruikt plastic anders kunnen gebruiken. We moeten stimuleren dat we minder plastic gaan gebruiken en met onze eigen drinkbekers lopen die we steeds kunnen hervullen. Er wordt ook een project uitgevoerd waarbij er fonteinen op plekken worden geplaatst waardoor mensen zelf water kunnen hervullen.”

Bewustwording en samenwerken

Wetenschapper Usha Satnarain is verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en werkt voornamelijk met gemeenschappen om hen weerbaar te maken tegen klimaatverandering. Ze wijst op het belang van bewustwording en samenwerking om dit doel te kunnen bereiken. Onlangs heeft zij meegedaan aan een project van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijnproject met als doel de rijstsector weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Middels dit project gaat zij dieper in op het brengen van bewustwording en het belang van samenwerken.

“Nu moeten we echt kijken welke adaptatiemaatregelen moeten worden getroffen om de effecten van klimaatverandering aan te pakken. Dan gaat het niet alleen om waterbeheer, het tekort of de overvloed van water ten behoeve van de rijstproductie, maar je ziet ook dat er verschillende plagen de kop opsteken waar de rijstboeren mee te kampen hebben.”

Volgens Satnarain worden er momenteel een aantal projecten over klimaatverandering uitgevoerd. Ze raadt de organisaties aan om zich goed te verdiepen in de materie, omdat klimaatverandering veel inhoudt. Informatie hierover moet ook naar de samenleving worden gebracht op de manier waarop de mensen prettig vinden en het hen helpt de informatie te begrijpen. Hierbij is er ondersteuning nodig vanuit verschillende ministeries, zoals OW, ROS en Landbouw, Veeteelt en Visserij. “Als er er één uitvalt, is er een probleem. De verschillende afdelingen van de overheid moeten nauwer gaan samenwerken om landelijk klimaatverandering aan te pakken.”

De wetenschapper is van mening dat er een integrale aanpak ontbreekt bij de overheid. “Niet elk ministerie heeft een plan van aanpak. Hierdoor werkt men langs elkaar heen.” Ook Sardjoe vindt dat er moet worden gebundeld om de uitdagingen van klimaatverandering aan te pakken.

“We hebben best wat resources, zoals de Anton de Kom Universiteit van Suriname, voor onderzoek. We zullen iedereen bij elkaar moeten halen om de vraagstukken aan te pakken en dan kan je best veel doen. Het is all hands on deck”, benadrukt hij. Pool voegt eraan toe dat Suriname ervoor moeten zorgen dat het alles in orde heeft zodat het het geld kan krijgen. “Het proces is in gang gezet. De overheid en de NGO’s worden getraind. Wij zijn klaar ervoor, dus laten wij ervoor gaan.”