PARAMARIBO, 12 nov – Buitenlanders van Surinaamse komaf mogen binnenkort ook stemmen bij parlementsverkiezingen in Suriname. Dit zegt Rabindernath Parmessar, initiatiefnemer van het wetsvoorstel Persoon van Surinaamse Afkomst, PSA. Het enige verschil met het kiesrecht voor Surinamers is dan nog het passief kiesrecht. De voorwaarden bij het stemrecht van buitenlanders zijn nog niet helemaal helder.

Daar wordt nog aan gewerkt bij de voorbereiding van het voorstel. “De komende tijd gaan we de wet verder uitwerken. Dan worden dit soort zaken duidelijk”, zegt Parmessar tegenover de Ware Tijd. Dat de wet PSA komt, staat als een paal boven water. De discussie over het wel of niet verlenen van het kiesrecht aan Surinamers in het buitenland, is lang gevoerd. Het favoriete argument tegen is dat personen met de Surinaamse nationaliteit slechts in Suriname mogen stemmen.

Het komt erop neer dat de ‘buitenlanders’ een streepje voor krijgen. Opmerkelijk voorstander van de wet is de Surinaamse Nederlander Eddy Wijngaarde, vader van de in 1982 geëxecuteerde Frank Wijngaarde. “Iedereen zou moeten stemmen. Ik kan me voldoende identificeren met Suriname, dus ik kan mijn bijdrage leveren. Deze wet komt natuurlijk veel te laat. Maar het is wel een stap in de richting om nu echt gebruik te gaan maken van het potentieel om Suriname verder te ontwikkelen.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.