Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Buiten de deur eten zorgt voor extra 200 calorieën’

‘Buiten de deur eten zorgt voor extra 200 calorieën’

Uit eten gaan, in een restaurant of bij een fastfoodrestaurant, zorgt voor de inname van 200 extra calorieën in vergelijking met een thuisgemaakte maaltijd.

Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Illinois onder ruim achttienduizend volwassen Amerikanen.

Mensen die buiten de deur eten krijgen ook voor meer vetten, verzadigde vetten, cholesterol en natrium binnen.

Volgens professor Ruopeng An is eten in een restaurant, wat voedingsstoffen betreft, vergelijkbaar met dat van een fastfood restaurant. In sommige gevallen is dit zelfs minder gezond.

Het eten in een restaurant levert wel meer gezonde voedingsstoffen op dan thuisgemaakt eten of fastfood. Bepaalde vitamines, kalium en omega-3-vetzuren komen daar vaker in voor. Ook zit er meer natrium en cholesterol in.

“Deze extra inname van cholesterol, ongeveer 58 milligram per dag, geldt als 20 procent van de geadviseerde hoeveelheid van 300 milligram die per dag mag worden genuttigd”, zegt An.

De mensen die bij fastfoodrestaurants eten krijgen ook extra cholesterol binnen, in totaal 10 gram meer dan bij een thuis klaargemaakte maaltijd.

Verzadigd vet

Vetten en verzadigde vetten worden vaker teruggevonden in fastfoodmaaltijden en in restaurants, in totaal zo’n 10 gram meer in vergelijking met thuis.

“De Amerikaanse hartstichting schrijft voor dat het aantal verzadigde vetten per dag minder dan vijf á zes procent mag zijn van het totaal dagelijkse aantal calorieën”, legt An uit. ” Op 2000 calorieën is dat zo’n 120 calorieën, of ook wel 13 gram.”

Fastfood zorgt daarnaast voor ongeveer 300 milligram natrium, in restaurants is dit zo’n 412 milligram gemiddeld per dag. “Dat aantal is zorgelijk omdat de hoeveelheid natrium die Amerikanen gemiddeld binnenkrijgen ver boven de aanbevolen hoeveelheid ligt”, zegt An. Dat kan voor gezondheidsproblemen zorgen, zoals hartaandoeningen en een te hoge bloeddruk.

De resultaten tonen volgens An aan dat thuis eten aan te bevelen is. “Als je een gezond eetpatroon nastreeft is zelf je eten maken een goede oplossing om gezonder en minder te eten.”(nu.nl)