PARAMARIBO, 10 okt – Parlementariër Ronnie Brunswijk (A Combinatie) wil duidelijkheid over het wel of niet kunnen uitleveren van Surinamers aan het buitenland. Volgens de politicus is er een spanningsveld. Aan de ene kant is er de grondwet die het uitleveren van Surinamers verbiedt. Aan de andere kant is er de druk vanuit het buitenland om bijvoorbeeld terrorisme te bestrijden.

Het parlement staat nu op het punt een internationaal verdrag te ratificeren. Volgens de International Convention for the Suppression of the Financing of Terrorism, is uitlevering een optie. “We moeten precies weten wat het is, de grondwet verbiedt uitlevering”, zegt Brunswijk. Maar als de conventie formeel wordt aangenomen, verandert dit. Ook in Suriname geldt dat internationale verdragen voorgaan op nationale wetgeving.

Volgens de conventie is Suriname personen die verdacht worden van financiering van terrorisme, uit te leveren. Andere deelnemende landen mogen dat afdwingen. Brunswijk vindt de conventie overigens prima. Terrorisme moet bestreden worden in alle vormen. Alleen zal de regering wel haar standpunt duidelijk moeten maken wat betreft het uitleveren. Een alternatief zou het vervolgen en berechten kunnen zijn in eigen land.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.