Door Johan Donner

PARAMARIBO – Het Korps Brandweer Suriname (KBS) kan dit jaar niet meer stoppen dat de gevaarlijkste vuurwerksoorten ons land toch binnen komen. Dit zegt Glenn Cooman, hoofd van de afdeling Voorlichting bij de brandweer.

Het Instituut voor Maatschappelijk Wetenschappelijk Onderzoek (IMWO) heeft in opdracht van de brandweer de veiligheid van vuurwerk onderzocht.

Dat onderzoek heeft uitgewezen dat knalvuurwerk het gevaarlijkste is, maar de resultaten van het onderzoek zijn te laat binnengekomen.

Met de onderzoeksresultaten ziet de brandweer graag dat importeurs van vuurwerk meewerken en de import van knalvuurwerk stoppen.

Volgens het eindrapport ‘Onderzoek Vuurwerkveiligheid’ geeft 61 procent van de respondenten aan dat knalvuurwerk gevaarlijker is dan siervuurwerk. Het onderzoek is landelijk uitgevoerd van 20 januari tot en met 9 maart 2012. In totaal hebben 1500 respondenten meegedaan aan dit onderzoek.

“Het enige dat we dit jaar nog kunnen doen, is zoveel mogelijk voorlichting geven hierover, zodat de mensen bewust weten wat de gevaren zijn van knalvuurwerksoorten”, zegt Cooman.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.