PARAMARIBO, 29 okt – “Ik ben een advocaat, geen wetmaker. Het parlement maakt wetten.” Dit zegt mr. Irvin Kanhai, advocaat van verdachten in het strafproces rond de Decembermoorden. De pleitbezorger van onder meer president Desiré Bouterse, ontkent de amnestiewet te hebben geschreven. Dat in het boek Bouterse aan de macht, het tegendeel wordt beweerd, slaat nergens op.

In elk geval ontkent Bouterse’s pleitbezorger ook maar de minste betrokkenheid. Toch beweren de auteurs, Ivo Evers en Pieter van Maele, het tegengestelde. De strafpleiter zou de bedenker zijn van de amnestiewet in zijn geheel. Dat wordt dus vurig ontkend. “Ik ben de advocaat van Bouterse, voor de rest heb ik geen bemoeienis. Dat kan ook helemaal niet”, zegt Kanhai tegenover de Ware Tijd. Er zou op geen enkele manier sprake zijn van betrokkenheid.

Ivo Evers en Pieter van Maele maken in hun boek een reconstructie van de wijze waarop de amnestiewet tot stand kwam. Het zou Kanhai zelf zijn die bij Bouterse alarm sloeg. Het strafproces dreigde niet in diens voordeel uit te vallen. Dus werd een wetsvoorstel ontworpen en in april aangenomen door het parlement. De oppositie verzet zich tot heden tegen de wet. Kanhai zegt nu “totaal niet betrokken” te zijn geweest.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.