PARAMARIBO, 6 nov – nog voor eind van het jaar moet een overeenkomst zijn bereikt met de goudmaatschappijen Iamgold en Newmont. Dit zegt president Desi Bouterse. Het liefst heeft hij de overeenkomsten over grootschalige goudwinning nog voor kerst getekend en al. De onderhandelingen van de afgelopen maanden hebben vruchten afgeworpen. In beide gevallen wordt in elk geval het maximaal haalbare verwacht.

Wat Iamgold betreft, zal een ietwat andere afspraak worden gemaakt dan tijdens de vorige regering. Met meer voordeel heet het dan. “We vinden dat meer gehaald kan worden, we maken niemand een verwijt. Ik kan zeggen dat het geen vijf procent zal zijn”, zei Bouterse tijdens een bijeenkomst met oudere burgers. De vijf procent aan aandelen in de mijnactiviteiten is onder de vorige regering bereikt in een tijd van crisis. De goudindustrie lag internationaal op zijn achterste. De huidige regeerders willen vijf procent hooguit als minimum.

Tijdens de regering Venetiaan is als oppositie flink uitgehaald naarmate de goudprijs omhoog ging. Bouterse belooft een veel betere overeenkomst met beide maatschapijen. De focus voor Suriname is behalve op geld ook op werkgelegenheid. Newmont belooft honderden banen als het goud mag winnen in het ertsrijke Nassaugebied, in het oostelijk deel van Suriname. Iamgold wil zijn operaties in het zuiden uitbreiden, wat ook meer werkgelegeid moet opleveren.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.