PARAMARIBO, 24 nov – De landen van de ACP-groep van ex-kolonies moeten trachten nieuwe wegen te exploreren tot ontwikkel. “Ik daag onze landen van de ACP uit om out of the box te denken”, zei president Desiré Bouterse bij de opening van de dertigste vergadering van ACP-parlementariërs. In de aanloop naar de grote vergadering met de EU- parlementariërs, is het volgens Bouterse van belang het eigen denken te verdiepen. Meer met elkaar samenwerken mag niet langer een streven blijven.

De voormalige kolonies in Afrika, het Caribisch gebied en rond de Stille Oceaan moeten naar elkaar toegroeien. “Als voorzitter van de Caricom heb ik het idee gelanceerd van de Caribbean Enterprise. We hebben de hulpbronnen om precies te doen wat nodig is voor onze overleving en ontwikkeling”, zei Bouterse. “Wij geloven in een benadering die onze eigen capaciteit versterkt om ontwikkeling aan te moedigen en onze afhankelijkheid van hulp te verminderen.”

Ook de eigen cultuur zou meer moeten worden ingezet voor ontwikkeling. “Regionale integratie is een belangrijk vehikel voor ontwikkeling van onze regio’s en landen.”, aldus Bouterse. Hij bedankte de ACP ook voor het vasthouden aan Paramaribo als vergaderplaats. “Er zijn sommigen die nog moeten leren dat de wereld aan het veranderen is.” Zijn Guyanese ambtgenoot, Donald Ramotar, riep op tot meer eenheid, vooral om het ‘democratiseren’ van internationale organisaties.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.