Minstens een keer per week een schaaltje bessen eten, kan de hersenen beschermen tegen veroudering. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd is in Annals of Neurology.

De onderzoekers gebruikten gegevens van meer dan 16.000 vrouwen die deelnemen aan de Nurses’ Health Study. Sinds 1980 werden hun eetgewoontes gevolgd.

Tussen 1995 en 2001 maten de onderzoekers ook de mentale functies van vrouwen die ouder waren dan 70 en geen beroerte hadden gehad. ​Hun geheugen werd getest in drie telefonische interviews, waar telkens twee jaar tussen zat.

Tijdens de interviews vroegen de onderzoekers de vrouwen bijvoorbeeld om zich details te herinneren van een tekst die ze net gehoord hadden of om de volgorde van een lijst getallen of woorden te onthouden.

De vrouwen die de meeste bosbessen en aardbeien aten bleken minder snel last te krijgen van geheugenproblemen dan de vrouwen die deze vruchten het minst aten. Het verschil stond ongeveer gelijk aan tweeënhalf jaar veroudering.

De grootste fruiteters aten niet eens dagelijks fruit, maar gemiddeld elke week een schaaltje aardbeien of een half schaaltje bosbessen. Bosbessen en aardbeien bevatten antioxidanten, zoals flavonoïden en anthocyaniden. Deze stoffen beschermen tegen allerlei chronische ziektes, inclusief kanker en diabetes.

Ze lijken ook het geheugen te verbeteren, maar er is nader onderzoek nodig om te bewijzen of de bessen een direct effect hebben op de hersenen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.