Dit is een bericht van GFC Nieuws

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Vrouwen die borstvoeding geven, hebben minder kans om hartaandoeningen of een beroerte te ontwikkelen of te sterven aan hart- en vaatziekten in vergelijking met vrouwen die geen borstvoeding gaven.

Dat blijkt uit een meta-analyse die deze week is gepubliceerd in Journal of the American Heart Association (JAHA), een tijdschrift van de American Heart Association.

De gezondheidsvoordelen van borstvoeding voor kinderen zijn bekend. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het gekoppeld aan minder luchtweginfecties en een lager risico op overlijden door infectieziekten bij de kinderen die borstvoeding kregen.

Borstvoeding is ook in verband gebracht met voordelen voor de gezondheid van moeders, waaronder een lager risico op diabetes type 2, eierstokkanker en borstkanker.

Onderzoekers beoordeelden gezondheidsinformatie uit acht studies uitgevoerd tussen 1986 en 2009 in Australië, China, Noorwegen, Japan en de VS en één multinationale studie.

De beoordeling omvatte gezondheidsdossiers van bijna 1,2 miljoen vrouwen (gemiddelde leeftijd 25 bij de eerste geboorte) en analyseerde de relatie tussen borstvoeding en het individuele cardiovasculaire risico van de moeder.

Vergeleken met vrouwen die nooit borstvoeding gaven, hadden vrouwen die tijdens hun leven borstvoeding gaven een 11% verminderd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Na een gemiddelde follow-upperiode van 10 jaar hadden vrouwen die op een bepaald moment in hun leven borstvoeding gaven 14% minder kans om coronaire hartziekten te ontwikkelen; 12% minder kans op beroertes; en 17% minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten.

Vrouwen die tijdens hun leven 12 maanden of langer borstvoeding gaven, bleken minder kans te hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan vrouwen die geen borstvoeding gaven.

Dit is een bericht van GFC Nieuws

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.