Dit is een bericht van GFC Nieuws

GFC NIEUWSREDACTIE- President Jair Bolsonaro van Brazilië gelooft dat het zuiderbuurland en Suriname elkaar veel te bieden hebben.

Het Braziliaanse staatshoofd heeft op donderdag 20 januari 2022 aan het einde van de bilaterale gesprekken met president Chandrikapersad Santokhi de hoop uitgesproken dat de twee naties wederzijds een groot voordeel halen uit hun samenwerking.

Het resultaat van het bilateraal overleg is vastgelegd in een gezamenlijke verklaring.

President Bolsonaro, die eerder op de dag in Suriname arriveerde en op 21 januari naar Guyana vertrekt, sprak van een voorrecht om in Suriname te vertoeven.

Hij gaf aan de aangewezen ministers te hebben meegenomen om met hun Surinaamse counterparts samenwerking op hun werkgebieden te bespreken.

Het gaat om de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen en Energie, Openbare Werken, Justitie en Politie, Buitenlandse Zaken alsook een defensie-admiraal.

Het Braziliaanse staatshoofd benadrukt dat zijn land significante ervaring met Suriname te delen heeft op het gebied van exploratie van olie en gas.

President Santokhi noemde het een privilege om de Braziliaanse regeringsleider te gast te hebben. De bilaterale ontmoeting heeft in een vriendschappelijke atmosfeer plaatsgehad en beide landen hebben hun gezamenlijke interesses kenbaar gemaakt.

Suriname en Brazilië zijn, aldus president Santokhi, niet alleen geografisch met elkaar verboden maar delen ook sterke historische en culturele banden. Recent hebben beide landen 45 jaar diplomatieke relatie herdacht.

De bilaterale relaties zijn de afgelopen jaren verbreed en opgetrokken naar multilateraal niveau. President Santokhi memoreerde de vele ontmoetingen op hoog niveau, maar het bezoek van president Bolsonaro mag volgens hem als historisch bestempeld worden.

Het Surinaamse staatshoofd benadrukte dat donderdag is overeengekomen dat er op reguliere basis bilaterale consultaties zullen plaatsvinden, niet alleen op regeringsniveau.

Hij constateerde een stabielere relatie op dit niveau alsook tussen de samenleving van beide landen, waarbij de culturele banden worden verstevigd.

Naast de bestaande technische samenwerkingen, is nu ook het verbreden en verstevigen van de samenwerking op het gebied van capaciteitsopbouw, landbouw, onderwijs, natuurlijke hulpbronnen, overheidsadministratie, ICT, cyber security, justitie en politie besproken.

President Santokhi sprak zijn dank uit voor de Braziliaanse ondersteuning in de gezondheidszorg en in de strijd tegen Covid-19.

Hij is ervan overtuigd dat de toekomstige samenwerking op het gebied van energie, handel, olie en gas, veiligheid en defensie tot voordelen zal leiden.

Het bezoek van Bolsonaro mag volgens het staatshoofd vanuit verschillende invalshoeken gezien worden.

President Santokhi toonde zich ingenomen om een Zuid-Zuid partner te gast te hebben. De solidariteit tussen de twee landen is niet alleen de hoeksteen, maar het fundament voor duurzame strategische ontwikkeling van elkaars samenlevingen.

Dit is een bericht van GFC Nieuws

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.