Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Biologische trigger gevonden voor hoge bloeddruk

Biologische trigger gevonden voor hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk wordt mede veroorzaakt door het slecht functioneren van een eiwit dat de vaten flexibel maakt.

Dat schrijven Britse onderzoekers van de St George’s University of London in het tijdschrift Hyptertension van deze week.

Hoge bloeddruk komt in westerse landen voor bij een op de drie volwassenen, wat neerkomt op ruim vijf miljoen mensen in Nederland. Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, vergroot het risico op hart- en nierproblemen.

Er zijn verschillende redenen bekend waardoor hoge bloeddruk kan ontstaan, waaronder hoe snel het hart klopt, hoe open en flexibel de aderen zijn en de hoeveelheid bloed die door de bloedvaten stroomt.

Het vermoeden bestaat dat hoge bloeddruk het resultaat is van bepaalde chemische processen in het lichaam die uit balans zijn, maar er is niet precies bekend wat die zijn.

De onderzoekers ontdekten dat verminderde activiteit van een eiwit met de naam Kv7.4 invloed heeft op hoe flexibel een bloedvat is. Dit is mogelijk een fundamenteel probleem bij de ontwikkeling van hoge bloeddruk.

Het eiwit Kv7.4 zorgt voor kaliumkanaaltjes. De kanaaltjes zorgen voor de doorgang van kaliumionen uit de spiercellen naar de bloedvaten.

De kanaaltjes moeten op tijd open en dicht, zodat de spiertjes in de bloedvaten kunnen samentrekken of ontspannen als het nodig is. De reactie is belangrijk bij veel gebeurtenissen, zoals bij het verwijden van bloedvaten als er meer bloed en zuurstof naar weefsels moet.

In laboratoriumstudies hebben de onderzoekers bij ratten aangetoond dat wanneer de Kv7.4-kanaaltjes worden uitgeschakeld, het lichaam niet meer reageert op triggers om de slagader te verruimen als de doorbloeding niet meer goed verloopt door vernauwing.

De onderzoekers denken niet dat de impact hiervan in een of twee slagaders zo groot is dat het hoge bloeddruk veroorzaakt, maar omdat de reactie ook plaatsvindt in de nierslagader, zou het toch voor een omslagpunt kunnen zorgen.

Dit laatste vooral omdat de nieren zorgen voor een bepaald enzym, renine, wat weer zorgt voor samentrekking van bloedvaten in het hele lichaam. Als dit enzym faalt, wat kan komen door uitgeschakelde Kv7.4 kanaaltjes, dan kan het de bloeddruk op lange termijn ontregelen.

De onderzoekers willen nu uitzoeken waarom de activiteit van Kv7.4 vermindert. Wanneer ze dat weten, biedt het mogelijk perspectieven voor nieuwe behandelingen van hoge bloeddruk.

(nu.nl)


Posted

in

by

Tags: