Biologische levensmiddelen zijn maar een beetje gezonder dan ‘gewoon’ voedsel. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Stanford in de Verenigde Staten.

Zij hebben de resultaten van 223 onderzoeken naar biologisch voedsel bekeken en publiceren hun bevindingen in het vakblad Annals of Internal Medicine.

De onderzoekers vonden geen duidelijke bewijzen dat biologische levensmiddelen rijker aan voedingsstoffen zijn of een geringer risico voor de gezondheid betekenen dan ander voedsel.

Wel lopen mensen die biologisch eten, minder risico dat zij bestrijdingsmiddelen naar binnen krijgen.

Daarnaast is de kans om resistente bacteriën in biologisch vlees tegen te komen 30 procent lager dan in de reguliere variant. Het is alleen niet duidelijk wat dat betekent voor mensen, zegt Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Wageningen Universiteit in de Volkskrant.

Uit duizenden studies kozen de wetenschappers 223 onderzoeken die het gehalte aan voedingsstoffen of de belasting met bacteriën, schimmels of pesticiden vergeleken. In 17 studies werden groepen mensen vergeleken die alleen maar biologisch aten of dat juist nooit deden.

Er was geen studie waarin de effecten voor de gezondheid van langdurig gebruik van uitsluitend biologisch voedsel was bekeken.

Uit de onderzoeken blijkt dat biologisch amper vitaminerijker is dan niet-biologisch voedsel. Vetten en eiwit komen evenveel voor. In niet-biologisch voedsel komen ziektekiemen niet meer voor dan in etenswaren die zonder bestrijdingsmiddelen zijn geproduceerd.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.