Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Biologisch eten voor een prikkie

Biologisch eten voor een prikkie

Lekker, biologisch én betaalbaar eten? Dat kan! Hoe? Wij hebben een aantal super handige tips uit het boek BioBudget voor jullie op een rij gezet!
Dure smaak? Goedkope oplossingen:
Lekker eten duur? Nee hoor! Heel veel dure ingrediënten kun je prima vervangen voor een goedkope variant. Wij hebben een aantal alternatieven voor jullie op een rij gezet:
Pijnboompitten: krokante broodkruimels met walnootolie en rozemarijn
Shiitake: champignons
Balsamico: mix van appelazijn en appeldiksap
Parmezaanse kaas: belegen Hollandse schapen- of geitenkaas
Asperges: schorseneren
Gojibessen: rozijnen
Sesamolie: olijfolie
Hennepzaad: sesamzaad
Zure room: yoghurt
Stronken, stelen en schillen verdwijnen meestal direct in de vuilnisemmer. Zonde! Omdat biologische groenten niet bespoten zijn, kun je deze ‘resten’ nog prima gebruiken. Hoe? Nou zo bijvoorbeeld:
Pureer komkommerschillen in een keukenmachine en voeg een paar theelepels olijfolie en het sap van een halve limoen toe. Breng op smaak met peper en zout. Te bitter van smaak? Doe er dan een lepel honing bij.
Snijd de stelen van de basilicum in stukjes, was ze en doe ze in een (uitgekookte) pot. Giet er olijfolie bij totdat de stelen helemaal onder olie staan. Doe er vervolgens nog wat peperkorrels bij en sluit de pot af. Bewaar hem op een donkere, koele plek en tover hem na een maandje weer tevoorschijn. Het resultaat? Fijne, peperige basilicumolie. Heerlijk over een salade of soep.
Maal twee eetlepels zeezout en hak één eetlepel verse kruiden fijn. Meng door elkaar en laat het mengsel tien minuten uitdrogen in een oven van circa 100 graden. Verhit vervolgens een frituurpan tot 180. Bak hierin de schillen van bijvoorbeeld winterwortels, aardappels of bieten in vijf minuten krokant. Bestrooi met het kruidenzout.
(telegraaf.nl)