PARAMARIBO, 11 aug – Binnen de komende drie jaar moet het onderwijs zich op een hoger plan bevinden. Dit zegt minister Shirley Sitaldin van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Het ministerie wil in de periode tot aan de verkiezingen toe het hele systeem ombouwen. Leerkrachten zullen getraind worden. Het gaat dan niet zo zeer om het lesgeven zelf.

Leerkrachten op verscheidene niveaus krijgen les in sociale vaardigheden. Volgens Sitaldin gaat het dan om het omgaan met ouders en conflictsituaties. Ook het straffen van pupillen is onderdeel van het trainingscurriculum. De ‘nieuwe leerkracht’ zal ook administratie moeten kunnen voeren. Op de basisschool wordt ook meer accent gelegd op rekenen en taalvaardigheid. Een groot deel van de pupillen blijkt laag te scoren in beide vakken.

De eindtoets aan het eind van het zesde leerjaar bevestigt dit jaar in jaar uit. Leerkrachten zullen via trainingen extra didactische vaardigheden worden bijgebracht. Sitaldin denkt zo te kunnen aansturen op een veel beter eindresultaat. De theorie lijkt ook te zijn dat met ‘betere’ leerkrachten meer toetsmomenten gerechtvaardigd zijn. Vanaf volgend schooljaar gaan zesdeklassers twee maal extra op de pijnbank. Sitaldin wil twee extra voortoetsen “om de vorderingen te meten.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.