PARAMARIBO, 10 nov – Het Nationaal Leger, NL, krijgt zijn ‘bijzondere toelage’ terug. Minister Lamuré Latour van Defensie kondigde dit aan tijdens een bezoek aan Memre Boekoe, de hoofkazerne van het leger. De maandelijkse toelage van minimaal vijfhonderd en vijftig Surinaamse dollar (ongeveer honderd euro) “komt de manschappen toe”, zegt Latour. Er is al vast een bedrag vrijgemaakt.

Het geld, een slordige zes miljoen Surinaamse dollar (ongeveer anderhalf miljoen euro), is een ‘voorschot.’ Volgens Latour komt elke militair in aanmerking, ongeacht de rang. De toelage wordt met terugwerkende kracht betaald. Dit komt op bijna twee jaar neer, ongeveer net zo lang terug als de toelage werd stopgezet. Militairen maakten, net als alle andere ambtenaren, geen aanspraak meer op toelagen. Het nieuwe loonsysteem, Fiso, diende als vervanging.

Met de herinvoering komt de toelage dus bovenop de via Fiso berekende soldij. De bijzondere toelage is een tegemoetkoming, omdat militairen geen overuren mogen claimen. Politieagenten die steun krijgen van het leger bij operaties en patrouilles, mogen wel claimen. Latour vindt het dan ook niet meer dan billijk dat de manschappen toch nog worden voorzien. De regering Venetiaan wilde met Fiso onder meer afrekenen met de warwinkel van toelages voor ambtenaren.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.