PARAMARIBO/AMSTERDAM, 23 aug – Surinamers in het buitenland krijgen een burgerlijke status die bijna gelijk staat aan die van Surinamers thuis. Dit zegt ex-president Jules Wijdenbosch. Alleen deelnemen aan verkiezingen in Suriname mag niet. Het wordt allemaal keurig geregeld in een wet die nog bij het parlement moet belanden.

Na goedkeuring wil de regering echt grondig beleid uitstippelen. “Maar ik benadruk dat ik niet vooruit wil lopen op zaken, omdat deze nog verder besproken moeten worden. We vinden dat de status van de Surinamers in het buitenland door het parlement bepaald moet worden”, zegt Wijdenbosch tegenover de Ware Tijd. Volgens het wetsvoorstel komt elke buitenlandse Surinamer in aanmerking die in Suriname is geboren.

Ook personen met tenminste één in Suriname geboren ouder, komen in aanmerking. Het voorstel voorziet in rechten als werken en studeren in Suriname. Ambten waarvoor het bezitten van de Surinaamse nationaliteit is vereist, komen ook beschikbaar voor deze groep. Het zich kandidaatstellen voor parlement of presidentschap is nadrukkelijk uitgesloten. Het betekent niet dat in de toekomst het actief en passief kiesrecht niet ook beschikbaar komen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.