Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Bijna helft van groenten in pot of blik gesuikerd’

‘Bijna helft van groenten in pot of blik gesuikerd’

Aan bijna de helft (46 procent) van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoegd, blijkt uit een onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch. Dat schrijft NU.nl.

De organisatie onderzocht het assortiment groenteconserven van de vier grootste supermarkten, Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi. Daaruit blijkt dat aan 79 van de 170 blikken en potten groenten suikers waren toegevoegd. Dat geldt ook voor biologische groenten.

Toegevoegde suikers werden onder meer gevonden in doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners. Het suikergehalte was het hoogst bij rode kool, die tot 10 gram suiker per 100 gram bevat.

“Doordat de industrie overal suikers aan toevoegt, krijgen consumenten veel te veel suikers binnen en een eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet”, stelt een woordvoerder van Foodwatch.

Geleidelijke verlaging

FNLI, de brancheorganisatie van foodfabrikanten, kan zich niet vinden in de kritiek die actiegroep Foodwatch woensdag uitte op de hoeveelheid suiker die te vinden is in groenteconserven. Op hun site reageert de organisatie op het onderzoek. Zij laten weten dat er reeds wordt gewerkt aan een verlaging van de hoeveelheid suiker en zout in de conserven.

“Sinds 2014 werkt de Levensmiddelenindustrie samen met de overheid om suiker, zout en vet in producten structureel te verlagen in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Doel van het akkoord is een verbetering van het productaanbod waardoor het voor de consument makkelijker is een gezonde keuze te maken”, luidt hun reactie.

“In het afgelopen jaar zijn al belangrijke stappen gezet, zo is het zoutgehalte in groenteconserven al met derit procent teruggebracht.” De organisatie laat weten dat een verdere verlaging van de toevoegingen voor komend jaar op het programma staat. De reden dat dit in stappen wordt gedaan, is om te voorkomen dat de groente heel anders smaakt en de consument zelf suiker gaat toevoegen.

“Daarbij is het nog steeds belangrijk dat mensen überhaupt meer groenten gaan eten en moet daarom de smaak acceptabel blijven, en de stevigheid van de groenten ook. Het zou dus contraproductief zijn als de groentefabrikanten ineens suiker en zout helemaal weglaten.”

Lekkerder

De reden waarom de voedingsmiddelenindustrie suikers toevoegt aan groenten is volgens Foodwatch om ze lekkerder te maken. Voor het conserveren van het voedsel is dit niet nodig.

De overdaad aan suikers leidt tot allerlei gezondheidsproblemen als obesitas, hart- en vaatzieken en diabetes type 2. Volgens foodwatch kampt inmiddels bijna de helft (43 procent) van alle Nederlanders met overgewicht. Een op de acht is zelfs obees.(NU.nl)