Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Bijeenkomst over Javaans-Surinaams immaterieel cultureel erfgoed

Bijeenkomst over Javaans-Surinaams immaterieel cultureel erfgoed

Op 21 oktober organiseren Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI) en Stichting B.A.R.R een bijeenkomst waarin het Javaans-Surinaams immaterieel cultureel erfgoed centraal staat. De bijeenkomst staat mede in het teken van de herdenking van 127 jaar Javaanse immigratie. Aanleiding voor dit initiatief is het UNESCO Verdrag ter Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Immaterieel cultureel erfgoed omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden, die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed.

Een wezenlijk kenmerk is dat dit erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en van persoon op persoon. Het behoort tot de basis van een gemeenschap. Immaterieel erfgoed is ‘dynamisch, levend erfgoed’.

Landen die het Verdrag ondertekenen, zeggen toe het immaterieel erfgoed op hun grondgebied te inventariseren in samenwerking met gemeenschappen en organisaties. Zij committeren zich aan de verplichting om het erfgoed met passende maatregelen te beschermen.

Het Verdrag is in 2003 door lidstaten van de Verenigde Naties aangenomen en sindsdien hebben meer dan 143 landen het Verdrag geratificeerd, waaronder Nederland in 2012. Ook Suriname heeft onlangs het besluit om te ratificeren bij UNESCO gedeponeerd.

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN), dat activiteiten ontplooit gericht op behoud, beheer en ontwikkeling van het Immaterieel erfgoed in Nederland, voert het verdrag uit.

Eén van de werkzaamheden van dit Kenniscentrum bestaat uit het samenstellen van een Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Sinds de ondertekening staan er al 195 tradities geregistreerd op de Nederlandse inventarislijst (stand juni 2017), waaronder de Anansi verteltraditie en de Indische rijsttafel.

Het middagprogramma op 21 oktober bestaat uit presentaties afgewisseld met culturele optredens en wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd.

Gastspreker Pieter van Rooij, adviseur erfgoedzorg bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, zal in algemene zin het Verdrag evenals de Nationale Inventaris toelichten, en informatie geven over de procedure voor plaatsing op de Inventaris.

Myrna Wezel, Consultant Cultureel erfgoed, bespreekt de ervaringen en de aandachtspunten/knelpunten welke zij in het proces is tegengekomen bij het voordragen van erfgoedelementen van de Nederlandse Antillen.

Datum: 21 oktober Tijd: 13.00 – 21.00
Adres: Zalencentrum Sunrise |Galvanistraat 150 | 3029 AD Rotterdam
Toegang: vrijwillige bijdrage.
(GFC)